Podnože do horších půd
|
|
|
|
|
|
|
host - 8.225 (?) 13.9.2013 7:21, zobrazeno: 27174x
Dobrý den, chtěl bych se zeptat, jaké podnož se hodí do horší (méně plodné) půdy, v podloží jílovitá s vyšší hladinou podzemní vody na zatravněném pozemku a aby nebyla třeba opora. Nadmořská výčka cca 450m na Příbramsku. Už jsem měl vybranou MM106, ale pak jsem zase někde četl, že nesnáší vysokou hladinu podzemní vody a má údajně vliv na menší velikost plodů. Před mnoha lety jsem udělal obrovskou chybu, že jsem zlikvidoval většinu starých odrůd na vysokokmeni a nahradil je novýma odrůdama. Podnože byly hlavně M1, dobrá polovička (z cca 15) už tu ani nejsou - hlavně mají naštěpované odrůdy rakovinu. Pravda, ta byla sem tam i na starých stromech, ale ne v takové míře. Zatím se mi paradoxně jeví nejlíp Rubinola na M9, kterou jsem zakoupil před pěti lety. Sice se do mojí půdy "nehodí", ale i díky letošnímu vlhčímu jaru budu mít (teprv) první úrodu krásných plodů (vytýkám jediné - Rubinola chutná vosám víc než Rubín )...
Už jsem si začal připravovat i vlastní semenáčky - nějaké nové rezistentní/odolné odrůdy vhodné pro extenzivní způsob pěstonání zkusím pak naroubovat na ně (Prý by měla být Luna, to se tady na foru pak zkusím poptat na rouby ).
Prosím o radau ohledně podnoží, pokud chci pěstovat kvalitní nové rezistenty na čtvrtkemnu / polokmenu a na semenáči by špatně plodily. Pak se zase může stát, že sice existuje vhodná podnoš pro moje podmínky, ale školky je nebudou nabízet . Takový je život...
Předem děkuji za reakce!
M.Radosta, Příbram
|
|
|
|
|
|
|
|
|
jarda7 - Zlatý Zahrádkář (641) - 27.211 (?), 13.9.2013 17:57
Já jsem vsadil na své semenáče, nejvíce z Topazu. 1leté očkuji resistenty (Topaz, Resista, Rosana, Rubinola...), neujaté 2.rok roubuji stejnými cv v době květu. Týž rok vyroste špičák s náznakem korunky, 3. nebo 4. rok plodí, bohatě - musím protrhávat a podpírat.
Hlavně jsou semenáče odolné suchu - od 3.roku nezalévám.
Pro extenzivní pěstování je považuji za ideální.
Podzemní vodu mám cca ve 3m.
Oporu dávám do 3.roku, 4,rok ze setrvačnosti, pak už je kmínek samonosný.
Matečné stromy (viz výše) na MM106 mi plodí bohatě velké plody. J.
|
|
|
|
|
|
|
host - 178.235 (?), 13.9.2013 19:39
V tak vysoké spodní vodě bych sázel raději zákrsky s mělkými kořeny.Zatím moje zkušenosti říkají, že vysokokmeny (a nejvíce švestky, durancie)ve "vysoké "vodě brzy odcházejí nebo trpí nemocemi jako je rakovina a pod.Třešním, vínu např.nevadí i hluboké skalnaté podloží, kde rostou a plodí jako divé.
|
|
|
|
|
|
|
host - 68.4 (?), 17.9.2013 22:08
Zdravím, třeba s výběrem pomůže tonhle:
podnože pro jabloně
podnože jabloní pro zákrsky, stěny
M9 - slabě rostoucí podnož, malý kořenový systém, mělce kořenící, středně odolná mrazu, podnož vhodná pro tvar zákrsek, nejrozšířenější podnož slabého růstu u nás. Stromy vyžadují podpěru.Odrůdy na této podnoži brzy plodí a dosahují nejvyšší výnosy.
J-TE-E slabě rostoucí podnož s lepším kořenovým systémem než M9, nevyžaduje oporu, brzy jde do plodnosti.Vhodná pro tvar zákrsek.
M26 - středně bujně rostoucí, dobře kotvící v půdě, vhodná do lehkých a nezamokřených půd, podnož vhodná pro zákrsek a čtvrtkmen. Je mrazuvzdorná.
P 60 - pochází z Polska, slabě rostoucí podnož, je odolná proti mrazu, náchylnost na strupovitost, spálu a padlí je nízká. Snáší písčité půdy, nemá ráda půdy těžké a mokré. Vyžaduje oporu.Podnož vhodná pro zákrsek.
podnože jabloní pro čtvrtkmeny
M 26 -podnož vhodná pro zákrsek a čtvrtkmen - viz výše
M7 - středně vzrůstná podnož, velmi dobře koření, nevyžaduje podporu. Vhodná podnož do všech oblastí, spolu s podnoží MM106 podnož vhodná pro tvar polokmen a čtvrtkmen
P14 - pochází z Polska, středně rostoucí podnož, růst o něco bujnější než M26, středně mrazuodolná, snáší i horší půdní podmínky, ovoce lépe vybarvuje. Náchylnost na strupovitost nízká.Podnož vhodná pro tvat čtvrtkmen a polokmen.
podnože jabloní pro polokmeny
MM106 -středně vzrůstná podnož, bujně rostoucí, velký kořenový systém, odolná k mrazu, vhodná do kamenitých i vlhkých půd, podnož vhodná pro polokmen a vysokokmen. Stromky brzy a dobře plodí.Vhodná i do vlhkých půd.
M7 - viz výše
P14 - viz výše
podnože jabloní pro vysokokmeny
A2 - bujně rostoucí, velký kořenový systém, odolná k mrazu, bez zvláštních nároků na půdní vlastnosti, podnož vhodná podnož pro vysokokmen.
MM106 - viz výše
přeju hodně zdaru, Honza :-)
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 65.144 (?), 18.9.2013 9:26
Jaky je rozdil mezi A2 a M1? Chci koupit ck jablon Blanik a maji jen na M1. J.R.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Vinšálek - Diamantový Zahrádkář (1862) - 82.212 (?), 19.9.2013 10:42
Souhlas. M 1 má sice bohatý, velmi hustý kořenový systém, Ale převážně povrchový. Proto nemá ráda sucho a potřebuje spíš úrodnější půdy. V půdě kotví dobře, je citlivější na mráz - na rozdíl od M 11.
A2 je možná maličko vzrůstnější, ale je mrazuvzdorná, snese chudší půdy a má příznivý vliv na plodnost naštěpovaných odrůd.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|