Pletivo k ovocným stromům proti hryzcům

host - 9.142 (?) 
31.3.2022 22:03

Proti hryzcům je nejlepší opatření dobrá vesnická kočka. I když je nesežere všechny naposezení, omezí je, protože nemají pohodlí a nakonec to místo vyhodnotí jako rizikové a zmizí. Občas se dá nějaký chytit do klešťové pasti. Pletiva jsou sice teoreticky použitelná, ale v praxi obtěžující. Když má být pletivo vytažené nahoru až ke kmínku z jámy metrového průměru, nedokážu, resp. dokážu si představit ty konsekvence. Jestli je pozemek daleko od domu nebo kočka je neakceptovatelná, není žádná jiná rada.

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna

Milan HP - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (3121) - 208.138 (?), 31.3.2022 23:20

Pletivo je podle mého názoru docela dobrou ochranou proti zničení čerstvě zasazeného stromku hryzcem. Používal jsem ho kdysi na své bývalé zahradě blízko potoka. Celkem úspěšně v tom smyslu, že pokud stromek přežil třetí rok, asi byly okousány kořeny, které prorostly, ale stromek slušně rostl dál. Díru jsem obvykle vykopával tak 70 - 80 cm v průměru a 60 cm hlubokou. Co pamatuju, stačilo to na přežití.  

Loni jsem použil králičí pletivo na ochranu záhonu s mrkví - dost fuška. Také to dopadlo dobře: oproti předešlému roku mi žádnou mrkev hryzec neožral/nesežral, ještě dnes je na záhoně. Kdežto v druhém záhonu, nazýval jsem ho "lákadlem", mi mrkev mizela v podzemí před očima. Pravda, na pozemku nemám asi víc než jednu rodinku.

Kořínky stromků ale prý ožírají i hraboši. A ti se prý umí i králičím pletivem protáhnout. S nimi ale moc zkušeností nemám.

Milan HP

zahrada.cz
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2025
DŮMACHALUPA.cz
statistika