Dobry den, co se týče jabloní, doporučovala bych Vám dát tomu čas a schánět se po starých moravských odrudách. Jelikož je pěstovaly naše babičky v dobe, kdy chem. ošetření ještě nebylo ani v plenkách a řez byl nutný jen tak u suchých větví, jsou podle mě tou nejlepší volbou. Plody jsou sice menší, ale zato vońavé a chutné vhodné jak k moštování, zavaření, tak k uskladnění a sušení křížal. Napadá mě např. moravská jadernička. info by vám mohli dát třeba na Zahradnické fakultě MZLU v BRNĚ. Vím, že s jabloněma je kříž, co se týče péče a tímto si dost ulehčíte. navíc přispějete pěstováním k rozšíření regionálních odrud, které jsou neprávem opomíjené. sami máme i moderní odrudy ovo dřevin, ale co se týče jabloní, hrušní a švestek, dala bych zelenou starým moravským odrudám. Zora