Melrose
|
|
|
|
host - 171.33 (?) 11.10.2011 23:25
Zdravím Vás Josefe! Pred vojnou pestovali Poliaci v sadoch prevažne Landsberskú, Boikovo, Boskoopské, Malinové hornokrajské, Vilémovo, Parménu zlatú a Antonovku. Už vtedy, ale hlavne po vojne začali dovážať a pestovať americké sorty- Jonathan, Wealthy, Starking, Bancroft. Pre Red a Golden Delicious tam sú chladné podmienky, ale pri odrode Mc Intosh sa zakrátko stali jej najväčšími pestovateľmi v Európe. Dokonca sa lepšie vyfarbovala ako v rodnej Kanade. V posledných rokoch je tam veľmi rozšírená veľkoplodá sladká sorta Ligol (Linda x G.D.), ale má dosť nectností (striedavá rodivosť, horká pehovitosť...) Vrúble odrody Melrose som si zohnal v ovocinárskej stanici Klčov pri Levoči. Rodila veľmi málo a chuťovo ma dosť sklamala, napriek dobrým podmienkam pre pestovanie jabloní. Idared z vedľajších stromov bol tiež dlhodobo skladovateľný a chutnejší. Paľo
Umístění příspěvku v diskuzi Připojit reakci
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 220.186 (?), 11.10.2011 0:31
Melrose jsem měla 2ks a zrušila. Chutné, velké, ve sklepě dlouho vydrželo, ale na stromě se sklizně dožilo vždy jen málo jablek, většinu plodů něco naďbalo a opadaly. Lída
|
|
|
|
|
|
|
host - 171.33 (?), 11.10.2011 8:55
Odroda Melrose mi rodila veľké plody, ale málo a striedavo. Smutná farba šupky a chuť plodov nič extra. V Poľsku však bola v 50.-60. rokoch Melrose odrodou č.1. Paľo
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 171.33 (?), 11.10.2011 23:25
Zdravím Vás Josefe! Pred vojnou pestovali Poliaci v sadoch prevažne Landsberskú, Boikovo, Boskoopské, Malinové hornokrajské, Vilémovo, Parménu zlatú a Antonovku. Už vtedy, ale hlavne po vojne začali dovážať a pestovať americké sorty- Jonathan, Wealthy, Starking, Bancroft. Pre Red a Golden Delicious tam sú chladné podmienky, ale pri odrode Mc Intosh sa zakrátko stali jej najväčšími pestovateľmi v Európe. Dokonca sa lepšie vyfarbovala ako v rodnej Kanade. V posledných rokoch je tam veľmi rozšírená veľkoplodá sladká sorta Ligol (Linda x G.D.), ale má dosť nectností (striedavá rodivosť, horká pehovitosť...) Vrúble odrody Melrose som si zohnal v ovocinárskej stanici Klčov pri Levoči. Rodila veľmi málo a chuťovo ma dosť sklamala, napriek dobrým podmienkam pre pestovanie jabloní. Idared z vedľajších stromov bol tiež dlhodobo skladovateľný a chutnejší. Paľo
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Vinšálek - Diamantový Zahrádkář (1862) - 82.212 (?), 17.10.2011 21:08
Melrose určitě do chladnějších oblastí nepatří.
A myslím si, že mu nevyhovují vzrůstnější podnože.Jak už jsem uvedl, měl jsem ho na M4, nyní J-TE-E a na nějaký drobný plod si nepamatuji. Jeho trochu problémem je krátká stopka, kdy se tyto velké plody vytlačují a také padají a otlaky od větví kazí vzhled plodů. Na druhé straně tyto otlaky nemají vliv na skladovatelnost.
Jak jsem zde kdysi uvedl, větší propad byl na zákrsku podnož M4, nyní vřeteno na J-TE-E - propad zanedbatelný (možná to je částečně proto, že na zákrsku bývalo těch plodů více, a tak propad byl vizuelně větší).
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|