Květopas

rosti&slavik - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1017) - 179.38 (?) 
11.12.2013 13:31

Nebyl jsem to náhodou já ,kdo byl autorem zmíněného výrokulaugh?Za ním si pevně stojím.Něco jiného je dávat inštrukce pro majitele výsadby vysokokmenů, něco jiného  konat podle nich.Zcela jiný rozměr pohledu bude mít na rady pěstitel zákrsků, vřeten,vysokokmenů.Né všichni mají jen vřetena.Já se bohužel musím leckdy, dost často ráčit výše do kurun stromů.Tam každého legrace přejde, když musí své tělo polohovat do horizontální roviny na vratkém, i když kvalitním žebříku,v ruce držet nářadí,a nějak s ním pracovat.Proto zvažuji každý nepotřebný výkon.Takovým výkonem spatřuji postřik proti pilatce,květopasi.

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna

rosti&slavik - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1017) - 179.38 (?), 12.12.2013 10:24

Dobrý den Vážení.Já jsem tady opět se svojí osvětou, kterou dnes přectavuje oblíbený květopas jabloňový.

Škodí hlavně při malé násadě plodů. Zvlášť výrazně snižuje úrodu plodů, jestliže je jaro chladné a jabloně dlouhou dobu zakvétají.

Příznaky: Okvětní plátky napadených květních pupenů hnědnou a zasychají, aniž by se rozvinuly. Uvnitř zasychajícího poupěte je až 8 mm dlouhá, rohlíčkovitá, bělavě žlutá larva s tmavě hnědou hlavou. Brouci vyžírají na jaře do rašících květních poupat otvory.
Význam: Slabší napadení není škodlivé, může dokonce příznivě zredukovat příliš vysokou násadu květních pupenů. Silné napadení, zvláště při nižším nasazení květních poupat, může zničit až 80% květů.

Vývojový cyklus: Brouci přezimují v prasklinách borky stromů. Na jaře po oteplení naletují na jabloně, kde na pupenech probíhá úživný žír a brouci se páří. Samice vykousávají do květních pupenů otvor, jimiž dovnitř kladou po jednom vajíčku. Z vajíčka se zhruba po 10 dnech vyvíjí larva. Ta vyžírá nejdříve generativní orgány květního pupene, později i vnitřní části okvětních plátků. Asi po jednom měsíci od nakladení vajíčka se larva uvnitř zaschlého pupene kuklí. Po 1 - 3 týdnech se líhnou brouci, kteří po krátkém úživném žíru na jabloňových listech vyhledávají úkryty k překonání letního období. Na podzim přeletují do úkrytů k přezimování.

Přímá ochrana: Po dosažení denní teploty 15°C vyhodnotit množství brouků oklepáním 2 - 3 letých větví na nejraněji rašících odrůdách. Ošetření se doporučuje, pokud se na 30 oklepaných větvích zjistí při násadě 1 - 2 kvetoucích pupenů na 1 větev 1 brouk, při 3 - 6 květních pupenech na 1 větev 5 brouků a při více než 6 květních pupenech na 1 větev 10 brouků. Přednostně lze použít preparátů na bázi bakterie Bacillus thuringiensis tenebrionis, nebo přípravků na bázi rostlinných olejů.

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Husqvarna 359 vs. stihl ms 34127.4.2025
Velký stůl z překližky10.4.2025
Velký stůl z překližky7.4.2025
Řezání zahrandních obrubníků5.4.2025
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2025
DŮMACHALUPA.cz