Hořice 2017
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 252.217 (?), 8.1.2017 0:25
V diskusi o degustacích to bylo zmiňováno několikrát. Chuť podle kyselosti je orientační ukazatel, který se nezapočítává do celkového hodnocení. Je velmi zajímavé, když si porovnáte hodnocení odrůd na různých degustacích, v různých místech, jak jsou jednotlivé odrůdy sladké, nebo kyselé. A ještě zajímavější je toto srovnání v jednotlivých letech. Pro upřesnění, celková chuť se započítává dvakrát.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
sadař vlada z opavy - Stříbrný Zahrádkář (373) - 86.100 (?), 7.1.2017 22:25
Zdravím
Tak nevím co si mám o tomto hodnocení myslet. A je jasné, že tam jsou v porovnání hlavně Holovouské odrůdy a základní sorta a co mě zaráží, že tam ze Střížovic je pouze Topaz což beru jako pro tuto šlechtitelskou stanici jako podpásovku. Já osobně bych Meteor dal skoro až na konec tabulky. Je to odrůda, která je lenivá, vybarvení smutné a chuťově Melrose nedohání. A také mě docela mrzí, že i chuťovku Angold tak potupně seřadily.
Mě stejně nejlépe chutnají Jonagoldy, Jonathány, Starkrimsony, Rubíny a jako delikatesu mám rád Zl. Parménu. Ale rozhodně čemu neodolám je s chutí se zakousnout do Hardyho máslovky.
Vše nejlepší do nového roku a plno zdraví a elánu přeje Vlada
|
|
|
|
|
|
|
host - 252.217 (?), 8.1.2017 0:56
Nesouhlasím s vaším hodnocením odrůdy Meteor. Asi jste ho nikdy nepěstoval, neviděl a nejedl. Při pěstování je s ním velmi mnoho problémů. Ano je lenivý a velmi, během vegetace trpí snad veškerými chorobami a škůdci, které existují, je velmi náročný na správný způsob řezu. Ovšem když po všech útrapách během vegetace ho dostanete do sklepa, pak už žádné problémy s ním nejsou. Výborně se skladuje, vydrží do května, netrpí skládkovými chorobami. Jablka jsou celá krásně červená, v žádném případě smutná, a chuťově výborná. Je to jedna z nejchutnějších odrůd. Jestli považujete Angold za chuťovku, tak Meteor je o třídu chutnější a Melrose je za ním velmi daleko. Vůbec mě nepřekvapuje, že vyhrál v Holovousích, ale pěstovat ho raději nedoporučuji, poněvadž ty problémy během vegetace nezvládne každý, jen ten kdo s ním bude mít trpělivost.
|
|
|
|
|
|
|
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář (18316) - 236.1 (?), 8.1.2017 9:00
To je zajímavý názor, je vidět, že autor - ač host - problematicce rozumí. Mě by jen zajímalo, jestli k vypěstování dobrých Meteorů stačí znalosti, zkušenost, péče a trpělivost anebo jsou k tomu potřeba klimatické podmínky, které nemá zdaleka každý. Mně se tedy dobré Meteory vypěstovat nepodařilo.
Co se týče té kyselosti. Já bych ji klidně v hodnocení ponechal. Ony totiž ty kyselejší degustované plody obvykle nejsou odrůdovou vlastností, nýbrž tím, že nejsou za zenitem zralosti. A tak ty kyselejší plody naopak sbírají body za šťavnatost a konzistenci dužiny. Přezrálé plody propadnou. Podívejme, jak dopadlo Čistecké. Troufám si říci, že v optimální zralosti na něj chuťově nemá žádná z odrůd.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|