Co sa stalo jabloni?

host - 157.239 (?) 
27.8.2015 9:39

Jestli máte zájem zachovat současné jabloně dalších 10-25 let naživu, zkuste postupovat takto-v následujících letech-už od letoška uřežte každý rok jednu kosterní větev-nechte cca 1metr dlouhý čípek-špalek-poleno. Ránu důkladně ošetřete. Zbytek stromu zbavte všech nemocných, suchých, zahušťujících větví, dbejte na detailní odstranění infkčních vrcholků-vzpomínané padlí, nespoléhejte jen na postřiky, zárověň by však bylo dobré je v rozumné míře použít. Píšete, že jste kmen čistili-zkuste kartáčem šáhnout i vejš. Jestli stromy nekrmíte, tak to napravte-jinak to nemá žádný smysl... Pokud se dáte navrhovaným směrem, tak na zkrácených částech str. vypučí nové, zdravější výhony-ty lze různými způsoby -střihem, ale raději vyvázáním přimět k dřívější plodnosti, nebo využít k přištěpování dalších odrůd. S.P.,Ch.

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna

host - 248.131 (?), 27.8.2015 21:30

No já bych asi pořídila postupně stromky nové, vzhledem ke stáří stromů mi připadá teď dávat starý strom "dohromady" a snažit se napravovat roky zanedbávanou péči jako zbytečně pracná činnost s malým efektem. Zmlazení "na špalky" má smysl, když je strom vitální, aby měl sílu vytvořit pořádné větve, tenhle mi připadá už dost neduživý, nemá prakticky žádné přírůstky.           Lída

host - 159.102 (?), 29.8.2015 23:01

Dakujem za vsetky prispevky, verim, ze sa nam podari stromy este zachranit :)

sadař vlada z opavy - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (373) - 212.114 (?), 31.8.2015 0:57

Zdravím

U odrůdy Jonathan je spousta problémú a záludností. Tato vynikající odrůda je citrlivá na vše a na každou blbost pěstitele!

Nesnáší studené a vlhké púdy - rakovina a odumírání dřeva

sucho - plíseň šedá - kropit korunu vodou

chladné klima - malé a chuťově pořadné plody

řez - nesnáší teror řezu - bujně roste a silně omezí plodnost až 0

Jonathan je hodně lenivý oproti odrůdě Jonared (VŘELE DOPORUČUJI)

S pozdravem Vlada

Jiří II - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (598) - 143.84 (?), 31.8.2015 8:22

U mne se letos stalo něco podobného na odrůdě Gloster. V předposledním srpnovém týdnu zhnědly a později opadaly téměř všechny listy, kromě těch na letošních výhonech. Na vedlejším Mc Intoshi a Rubínu se to neprojevilo. Na snímku je vidět částečně zhnědlý list, který se udržel.

host - 182.227 (?), 31.8.2015 8:27

Jestliže jabloň má nedostatek vody a listy již vadnou, po zalití se část listu vzpamatuje, zbytek zhnědne. Takže nic zvláštního.P

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Velký stůl z překližky10.4.2025
Velký stůl z překližky7.4.2025
Řezání zahrandních obrubníků5.4.2025
Řezání zahrandních obrubníků3.4.2025
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2025
DŮMACHALUPA.cz