pálení z hrušek



host - 4.122 (?) 
18.10.2008 17:28, zobrazeno: 209264x

Chtěla bych se zeptat jestli má někdo zkušenost s pálením z hrušek.Kolik se dá vypálit ze 150 l, jak dlouho se má nechat kvas kvasit a jestli se má proslazovat nebo přidávat voda... Děkuji za odpoveď

  
stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
   
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18316) - 100.5 (?), 18.10.2008 21:50

Výtežnost značně kolísá podle sladkosti hrušek. Délka kvašení závisí poředevším na teplotě. Hrušky by se měly po skončení kvašení vypálit co nejdřív. Otázka přidávání cukru byla hojně diskutována ve straších příspěvcích. Důležité je hrušky podrtit,  celou nádobu naplnit najednou (nepřidávat) a zabránit nadměrnému přístupu vzduchu.

      
Jaroslav Gregorec - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (108) - 102.191 (?), 18.10.2008 22:16

Zdravim. Využijem prítomnosť témy páleničiarstva.

Moje vedomosti o príprave kvasu som dostal od mojich predchodcov, nedostal som sa k žiadnej lieteratúre. Rád by som sa opýtal väčších odborníkov na nejaké "choroby " kvasu pri kvasení, ktoré plynú z jeho zakladania, miesta uloženia, čiže nejaké neduhy, ktoré môžu postihnúť kvas, čím ho môžu znehodnotiť.

Ide o to napríklad. Chystám sa do pálenici začiatkom novembra s Williamsovými a dnes som nachvilu pootvoril kryt suda a na povrchu koláča som zbadal čistobielu, pravdepodobne plieseň. Budem to museť sledovať, nechcem aby sa mi kvas obrátil a plieseň ostala dnu, nakoľko neviem či je neškodná alebo áno.

         
Honza_P - (33) - 132.26 (?), 19.10.2008 18:24
Ten bílý povlak je křís. Na kvasu z hrušek je to běžná věc. Je tvořený na slabých alkoholických tekutinách, například na méně alkoholických vínech, některými kvasinkami, například Hansenula, Torulopsis, které jsou aerobní a množí se jen za přístupu vzduchu. (viz. encyklopedie)
            
host - 218.142 (?), 21.10.2008 17:18
je to neškodné?
               
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18316) - 77.39 (?), 21.10.2008 19:46

Na víně je to vážná vada, na kvasu to v malém množství nevadí.

         
host - 228.58 (?), 21.10.2008 21:10

Zdravím.kvas z hrušek považuji za nejcitlivější vůbec k plísním, octovatění.Proto kvasnou nádobu naplním naráz, znemožním přístupu vzduchu, kvašení probíhá přes ventilek s hadičkou do sklenice s vodou.samozřejmost je zdravé ovoce, ulomím i stopky. Po skončení "bublání" jedu pálit.Bečku otvírám až v pálenici, nikdy ne dříve!!!kvas je vždy čistý, voní a vypadá jak kompot.Takže žádný koláč, žádná plíseň.     d.zboril

      
host - 112.73 (?), 14.8.2012 11:29

majáí se hrušky když se davaji do bečky drtit nebo jen rozkrajet co je lepší dekuji

         
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18316) - 92.38 (?), 14.8.2012 11:53

Je to v podstatě jedno, důležité je, aby kvas byl tekutý - kousky hrušek plavaly v nějaké šťávě. Výhodou drcení je lepší ztekucení ovoce, nevýhodou možnost nežádoucího podrcení jader a napěnění - provzdušnění drti. Samotné pokrájení plodů zase nemusí vyrobit dostatek tekutiny. U měkkých plodů ve větším objemu to ale stačí.

         
host - 62.3 (?), 25.10.2013 10:00

Každopádně, je-li ta možnost, tak podrtit. Předejde se tak při tom drcení tomu, aby ve vzniklých prázdných místečkách probíhal nežádoucí chorobný proces.wink.  Korytko.

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Jak je to s kvalitou Red Einhell?22.11.2024
Inspiraci pro zahradní domky22.11.2024
Obsyp zapuštěného bazénu22.11.2024
Jak je to s kvalitou Red Einhell?21.11.2024
Jak je to s kvalitou Red Einhell?21.11.2024
Jak je to s kvalitou Red Einhell?21.11.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika