pálení z hrušek



host - 73.141 (?)
21.11.2009 12:09

Zkusil jsem kvasit hrušky smíchané se švestkama (poměr 4:1) a výsledek byl skvělý. Kvasil jsem při teplotě cca 18C. Kvašení jsem přerušil při cukernatosti 5st - měl jsem obavu z zoctovatění. Asi třetina švestek zůstala v celku, ale i tak je vypálená hruškovice cítit jak hruškou, tak švestkou.

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
                     
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18316) - 65.50 (?), 12.10.2009 15:04

Běžně jsem z takových hrušek nepálil, ale určitě to půjde. Skutečnost, že jsou plody trpké či kyselé ještě neznamená, ža mají málo cukru (stačí změřit mošt). Každopádně je třeba nechat plody co nejdéle vyzrát na stromech. Očesané můžete nechat dojít, otřepané je třeba ihned podrtit. Je-li hrušek hodně, jsou tvrdé a máte velký lis, můžete zkusit kvasit vylisovaný mošt, jak je běžné u jablek.

                     
host - 125.72 (?), 12.10.2009 15:16

Kolik by asi ten mošt měl mít cukru aby z toho něco bylo?

                     
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18316) - 65.50 (?), 12.10.2009 18:56

Když bude míň cukrů, bude míň pálenky. Platí se beztak jen líh. Zralá jablka mají od 8 do 13% a pálí se vesele i z těch méně sladkých.

                     
Jaroslav Gregorec - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (108) - 128.24 (?), 12.10.2009 19:57

Tých zimných mám na starých vysokokmeňoch aj ja hrozne veľa, a kvasy založené už z letných, ale rada tu padla... čo najdlhšie (po prvom mrazovom dni-nech ich pošteklí) ich nechať na strome a potom vylisovať a zakvasiť...

                     
host - 125.72 (?), 13.10.2009 8:15

díky za rady. Zkusím to a uvidíme.

                     
host - 73.141 (?), 21.11.2009 12:09

Zkusil jsem kvasit hrušky smíchané se švestkama (poměr 4:1) a výsledek byl skvělý. Kvasil jsem při teplotě cca 18C. Kvašení jsem přerušil při cukernatosti 5st - měl jsem obavu z zoctovatění. Asi třetina švestek zůstala v celku, ale i tak je vypálená hruškovice cítit jak hruškou, tak švestkou.

                     
host - 220.205 (?), 1.4.2010 22:22

Pokud Vám destilát z této směsi chutná, tak je vše v pořádku. Přeci jen bych se přimlouval za čisté odrůdy. slosar-petr@seznam.cz

                     
f.rozkosny - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (120) - 51.120 (?), 2.4.2010 0:03

V r. 2000 a 2001jsem neměl na doplnění druhého 120 l sudu dostatek hrušek a tak jsem asi do 50 l hruškového kvasu přidal první rok cca 50 l trnek (slív) a v následujícím roce to bylo obdobné (do 150 - 160 l hruškového kvasu cca 40 - 50 l trnek). Výsledek vynikající. Též upřednostňuji homogenní destiláty, ale když to jednou začas nevyjde? V r. 2007 se mi zase náramně povedla směska raných meruněk s pozdními tmavými třešněmi. Mám jednu starou meruňku, na které v uvedený rok zůstali plody z důvodu mrazu, jen na vršku stromu. Nasbíral jsem tehdy 70 l půlených a pomačkaných meruněk, doplnil to cca 30 l třešní a nechal kvasit ve sklepě. V pálenici mě to velice chválili, že tak aromatickou meruňkovici ten rok do té doby nepálili. Vonělo to nádherně meruňkami a až při ochutnání tam byly příjemně decentně chuťově cítit i ty třešničky. Od té doby se mě to zatím nepodařilo. V r. 2008 mě květy na meruňce omrzly a v loňském roce jsem jich měl zase dost do dvou sudů, takže jsem pálil čistou meruňkovici. Ale co je důležité uvést? Ona ta doba zralosti meruňky a doba zralosti třešně se nepotkaly a ani se jen tak brzy asi nepotkají, takže nevím, kdy to zase vyzkouším.

                     
host - 184.28 (?), 2.4.2010 10:45

Trochu to odbočilo od původního tématu, že jo? Ale jinak dosti zajímavých postřehů.

                     
host - 220.205 (?), 9.4.2010 16:20

To se někdy stává, že se od hrušek dostaneme ke směsi meruněk a třešní. Zajímalo by mě, zda-li byste uměl odhadnout, třeba velmi přibližně, teplotu kvašení a také dobu kvašení. Domnívám se totiž, že vůně destilátů s těmito jevy úzce souvisí. Děkuji. slosar-petr@seznam.cz

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Jak je to s kvalitou Red Einhell?22.11.2024
Inspiraci pro zahradní domky22.11.2024
Obsyp zapuštěného bazénu22.11.2024
Jak je to s kvalitou Red Einhell?21.11.2024
Jak je to s kvalitou Red Einhell?21.11.2024
Jak je to s kvalitou Red Einhell?21.11.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika