Ja mám s japonskými hruškami iba asi 5- ročné skúsenosti.
Kumoi- rodí nádherne, max. plod bol 376 gr, hrdza žiadna, plody chutné
Nijjiseiki- rodila hneď na druhý rok, hrdza žiadna
Chojuro- to isté
Hosui- to isté a z týchto štyroch je najsladšia
Shinseiki- napadla ju ihneď hrdza, žije, uvidíme na rok
Hayatama- napadla ju hrdza, ale akási čiernejšia, žije, uvidíme
Kosui- zohnal som ju len teraz, žije, uvidíme
Niitaka- po zasadení krásne rástla, odrazu zo dňa na deň sčernela, aj kmeň, a vyhynula.
V okolí máme toľko hrdze, že sa tu nedajú pestovať žiadne domáce sorty hrušiek, japončíci mi robia radosť. Sme na Orave v nadmorskej výške vyše 600 m, občas máme v zime mínus 20 st., zatiaľ z nich nič nevymrzlo.