Konvert
|
|
|
|
|
|
|
bunny - Zlatý Zahrádkář (813) - 67.176 (?) 2.1.2017 18:39
ale áno, detičky sú úplne super a všetko ich zaujíma a baví. ja som denne chodil s kravami na lúku a tak. potom príde puberta a iné záujmy a neviem si predstaviť, že by dalo "decko" prednosť strihaniu stromčekov pred futbalom napr alebo inými aktivitami :) na to všetko treba dozrieť, alebo vidieť v tom niečo. mňa konkrétne vytočila cena ovocia, tak som si povedal, že si to musím dopestovať sám.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 189.156 (?), 2.1.2017 18:53
No jistěže, jistá základní péče je nezbytným předpokladem k tomu aby výsadba fungovala. Při zvlánutí problematiky výchovného řezu, to nemusí znamenat žádný velký finanční, nebo pracovní výdaj. U mých 5 let starých slivoní je výchovný řez jen otázkou zredukování počtu růstových konkurentů v horních partiích koruny.Je jistě možno to zvládnout v čase do dvou minut. Pokud bych to neudělal, nic by se taky nestalo, nakolik už je ta kostra kvalitně založena. Pokud kvalitně provádím v prvních letech výchovný řez a odrůdy jsou na bujnch podnožích neviděl bych problém minimalizovat řez i u superplodných odrůd, za předpokladu že stromky mají dostatek místa, což není dns samozřejmost. Viděl jsem i výsadby, kde bly stromy vysazeny asi 2 metry od sebe, aby se jich tam vešlo co nejvíc a tedy aby se jich mohlo co nejvíc profakturovat...
Pole může pár metrů od kmene začínat jen v prvních letech, pokud se koruna vyvíjí polopřirozeně (tedy s výchovným řezem), dříve či později se i u vysokokmenů dostanou spodní větve k zemi, dle vzrůstnosti stromu 3, 4 i 5 metrů od kmene, tedy logicky orat až ke kmeni nelze.
Ing. Fidla
|
|
|
|
|
|
|
host - 189.156 (?), 2.1.2017 10:40
No já jsem napsal, že na to může být nahlíženo jako na dehonestaci, z jsitého úhlu pohledu.. Snaha o znovuoživení odrůdy se ovšem musí dělat zcela jinak, než že vysadím pochybné liniové výsadby. První vlaštovka je výsadba u obce Chbany, stromky jsou natolik krásné a vitální že zaujmou podle mě i neuainteresovaného člověka. My jsme si už zvykli na ten tristní stav nových výsadeb, že si myslíme, že takto to má být...
Ing. Fidla
|
|
|
|
|
|
|
host - 116.21 (?), 2.1.2017 14:59
Rozumím Vám, ale věc se často má tak, že se buďto bude vysazovat pochybná liniová výsadba za nějaké dotace, nebo se nebude vysazovat nic.
Vysazování ovocných stromů k silnicím je dost diskutabilní, protože sám vidíte jejich zdravotní stav a péči, která je jim věnována (upižlané nejspodnější větve, jinak nic).
Při výsadbách na louky a kolem polních cest je třeba brát v úvahu vlastnické vztahy, tady se často setkáte s nepochopením, nezájmem, arogancí.
Sám dobře víte, že mnohé cenné odrůdy jsou takřka nedosažitelné, sehnatelné jen s největšími obtížemi, s ošálením strážce pokladu . Vysazovat by se měly kultivary pro extenzivní způsob pěstování vhodné, těch zase tak málo není.
K.H.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 189.156 (?), 1.1.2017 0:41
No bavíme se přeci o odrůdách po kterých nesáhli. Není jediný důvod si myslet že jedinými kvalitními odrůdami minulosti bylo těch 5-10 po kterých se šáhlo...
Ing. Fidla
|
|
|
|
|
|
|
host - 189.156 (?), 1.1.2017 0:54
Ale já nezpochybńuju že je výhodné, když určité odrůdy rostou slaběji, jdou dříve do plodnosti a tvoří malé koruny. Problém vidím v tom, že třeba v případě hrušní se tohle stalo očividnou podmínkou pro to, která oodrůda je ke šlechtění vhodná a která ne. Že se až příliš řeší vhodnost pro intensivní produkční sady. To je podle mě chyba, zaměřit se jen na nové odrůdy, tak ztrácíme obrovské spektrum chutí... Nelíbí se mi navíc ztráta respektu zodpovědných lidí k starým ušlechtilým sortám. Když si pročtete třeba Říhovo České ovoce zjistíte že dobře 90 procent tam uvedených odrůd jsou osvědčené, oblíbené odrůdy a tak 10 procent jsou novinky. V současných českých nových pomologiích je tento poměr opačný! Tohle jako není v pořádku, já nechci působit jako konspirativec, ale podle mě je to cílená snaha o to, aby tyto odrůdy byly zapomenuty, bohužel... Tím jsem myslím odpověděl i na poslední otázku, nebo spíše otázky Dr. Hlavatého... V tom proč byly některé odrůdy opuštěny není třeba hledat žádnou logiku, nemusí tam totiž vůbec žádná být...
Ing. Fidla
|
|
|
|
|
|
|
|
|
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář (18316) - 236.1 (?), 1.1.2017 11:08
Žádnou konspiraci v tom nehledejte. Šlechtí se odrůdy s takovými plody, po kterých je poptávka. Které se dají převážet a zůstanou dlouho tvdé. Vy se tady rozplýváte nad Solankami, Koporečkami, Muškatelkami a dalšími lahodnými hruškami, které ochutnáte na místě, kde vyrostly, v ideální zralosti. Sadař obvykle miluje hrušky v máslovité konzistenci, kdy se naplno rozvine jejich chuť. Ne tak běžný konzument. 90% z nich preferuje k jídlu hrušky tvrdé, křupavé. Co na tom, že chutí a vůní připomínají spíš kedlubny. Tak to prostě je, odrůdy se nevymýšlejí pro pár nadšenců rozplývajících se nad hruškou stejně jako její dužina.
Čímž nechci nijak snižovat zásluhy těch, co se snaží staré samozásobitelské odrůdy zachovat.
|
|
|
|
|
|
|
host - 189.156 (?), 1.1.2017 11:33
No ale takto to přeci vůbec není. Když se podíváte, po čem je poptávka, tak poptávka je po tom, co se zrovna nabízí, to je fakt, to jsem si nevymyslel. Když se podíváte třeba do sféry byznysu (a todle ovocnářství tedy byznys je), tak zjistíte, že lidé koupí cokoliv, když je to dobře zabaleno a propagováno. Satčí pouhých pár desetiletí nezájmu o určitou, byť třeba kultovní odrůdu a už ji skoro nikdo znát nebude, prtože milovníci její lahodné chuti prostě vymřou! Propagátoři novinek pak mají otevřenou cestu, a mohou nám nakukat co budou chtít. Nechci aby to vyznělo tak, že jsem primárně proti novinkám, protože tak to není. Já jen chci, aby se hrála fér hra a ta se tady očividně nehraje..
Ing. Fidla
|
|
|
|
|
|
|
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář (18316) - 236.1 (?), 1.1.2017 12:37
Nevím, jestli jste si to vymyslel, ale tak blbý zákazník není. To vůbec není o nějaké hře. Mám známého, co rozvážel zeleninu po marketech a to neprodané ovoce si odvážel v podstatě zadarmo a připravoval z něj ovocné kvasy. Měkké hrušky jsou naprosto neprodejné! Mohou být zabalené jak chtějí, obchodník je musí prodat buď hluboko pod cenou nebo vůbec. A nejde jen o hrušky. Podívejte se, jaké se prodávají jahody. Vypadají krásně, dají se nastrouhat, ale chuť je taková, že ze záhonu byste si ji utrhl jen jednou. Plně vyzrálé banány s cukrovými skvrnami nikdo nechce, třebaže osvěta se snaží sebevíc. Národ je stižen hniličkofóbií a co není tvrdé, to je zkažené.
Je tu mnoho odrůd, které desetiletí nekdo nepropagoval, a ony žijí dál a milovníci jejich chutí nevymřeli. (Matčino, Čistecké, Grávštýn, Jadernička, Konference, Špinka...) Jiné končí. To že chutnají několika nadšencům, fakt nestačí.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|