Jak získat ze žampionů sadbu



host 
3.7.2003 8:14, zobrazeno: 17569x
Poraďte mi někdo jak získat ze žampionů sadbu, abych ji neustále nemusela kupovat. Ostatní komponenty pro pěstování mám.
  
stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
   
host - 67.194 (?), 15.6.2007 22:02
Ano, lze to.
Je to docela náročný proces vzhledem k vybavení a přípravě. Potřebujete laboratorní podmínky  (sterilní prostředí) a mnoho štěstíčka.

Doporučuji se podívat na internetu po slovech " pěstování na agaru". Můžete však spory hub kutivovat do aktivního mycelia  v převařeném zrnu ( pšenice, žito, proso,..) za určitých podmínek. Proto se raději vyplatí koupit kvalitní sadbu u profeionálu, kteří ručí za kvalitu. Myclium by mělo být vždy bílé. Zažlotlá barva už  nevěstí nic dobrého a nakonzenzovaná  zbarvená voda taktéž.

Doporučuji však sadbu vždy kupovat. Měla by být mladší něž 30dnu a skladovaná kolem 5-8 stupně celsia,případně trvale aktivní při pokojové teplotě. Výborná bývá sadba od pana Wolfa.

...podrobnosti u ŽampWEB.
      
host - 153.32 (?), 4.6.2010 15:05
Milan Gryndler: Mykorhizní symbióza sou tam složení medií pro houby no ale i tak bude lepší si koupit už hotový inokulum
      
host - 158.36 (?), 17.4.2011 20:27

Dobrý den, trochu bych Vám oponoval s těmi laboratorními podmínkami a stářím podhoubí. Asi dva roky pěstuji hlívu ústřičnou ve slámě pouze z vlastního podhoubí. Koupil jsem ji ho jen na začátku, abych měl z čeho začít a od té doby si ho tak s 80% úspěšností množím sám v prosu. Chce to svůj postup, ale jde to celkem snadno i v domácích podmínkách. A co se týká stáří podhoubí, při skladování v lednici, není problém použít i 3 měsíce starou sadbu.  Dost často se mi stává, že mi po té době rostou houbičky už ve sklenici :-). Johny

   
host - 253.103 (?), 14.1.2020 23:32

Dobrý deň. Rád by som otvoril túto tému a spýtal sa, či tu má niekto s množením alebo zakladaním sadby skúsenosti. Ono ani nie že by bol problém zakúpiť hotovú sadbu šampiňónov, ale posledné roky/desaťročie sa mi zdá, ostatne ako aj pri paradajkách a podobne, že moderné odrody a kultivary vynikajú veľkosťou, tuhosťou a skladovateľnosťou produktu na úkor chuti, vône a lahodnosti a je jedno či si ich človek sám vypestuje, alebo zakúpi v supermarkete. A hlavne tí skôr narodení si určite budú pamätať úplne inú hubovú chuť šampiňónov. A presne tá istá chuť, ako si ju pamätám z mladosti mi doslova udrela do hlavy pri pečiarkach, ktoré zbieram pri práci v priemyselnom areáli, kde rastú výdatne všade naokolo vo veľkých množstvách. Bohužiaľ ako to už býva bol areál predaný developerovi a toto bude posledná sezóna pred stavbou obytnej štvrte. Presný typ pečiarky si netrúfam určiť, a vzhľadom na to ani moje šance s prenesením sadby na svoju záhradu. Skúšal som všetko čo ma napadlo, od polievania trávnika rozmixovanými klobúkmipokladaním celých klobúkov do trávy, zakopávaním celých klobúkov do zeme, vytrúsenie viacerých klobúkov na servítku s následným zakopaním atď atď... Preto by som bol celkom rád, keby sa tu niekto našiel, kto by mi v tomto vedel poradiť, prípadne má podobné experimenty za sebou

Ďakujem


      
host - 161.2 (?), 15.1.2020 11:45

Pozemek důkladně vyhnojte kejdou. SPCH

         
host - 234.27 (?), 17.1.2020 13:59

Asi áno, to bude prvotný predpoklad toho, aby sa tam huba ujala. Ale skôr som mal na mysli samotné "prenesenie" huby, respektíve samotný akt zasadenia do záhrady

            
host - 161.2 (?), 18.1.2020 10:11

Dalším důležitým faktorem je čas. SPCH

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Nová STIHL MS 2601.12.2024
Rachot při vypouštění vody z pračky do odpadu30.11.2024
Pracovní stůl skládací26.11.2024
Jak je to s kvalitou Red Einhell?22.11.2024
Inspiraci pro zahradní domky22.11.2024
Obsyp zapuštěného bazénu22.11.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika