Houby z lesa na zahrade

Jiřina7 - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (883) - 141.32 (?)
29.9.2013 22:33

V sobotu, když jsem šla trhat jablka, jsem si všimla pod jabloní bedel. Sklidila jsem tři bedly, obalila jsem je a snědli jsme je, asi byly jedlé, dosud nám nic není. Bedly rostly úplně na jiném místě zahrady než loni, rostly pod jabloní a pod švestkou, kus opodál máme od jara založených několik stromků, které zbyly po výsadbě lesa. Jiné lesní stromy na pozemku nejsou. Na netu jsem se dočetla, že i mezi bedlami jsou jedovaté druhy, z nichž některé mohou růst na zahradách.    Jiřina 

Bedla vysoká?
Bedla vysoká?
Další exemplář
Další exemplář
Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna

host - 175.130 (?), 28.12.2012 20:08

Dobrý večer. To je právě ta otázka - v jakém okruhu je od plodnice roztažené podhoubí. Letos i loni jsem přesazoval houby. Kozáky, křemenáče a praváky. Kozáci jsou bez problému, křmenáči zatím nic a ten pravák na fotce?  Taky jsem na to čučel.   V mechové skalce mi normálně rostou houby, ale nevím jak se jmenují . Mají lupeny. Zdeněk 

host - 175.130 (?), 28.12.2012 20:09

Ještě jeden

host - 175.130 (?), 28.12.2012 20:10

Poslední fotka.

Walter - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1252) - 224.18 (?), 28.12.2012 20:59

A v které době Vám tam rostou, teď? Určit z vašich snímků jednoznačně druh houby není jednoduché a rozhodně se mohu mýlit. Pokud jste pořídil snímky v tomto měsíci, typoval bych na obr.1. Šťavnatku pomrazku, obr.2. Lakovku ametystovou. Obě jsou jedlé a mohou bez újmy několikrát přemrznout.

host - 175.130 (?), 29.12.2012 18:12

Dobrý večer. Snímky jsem pořídil na přelomu listopadu a prosince tohoto roku. I po 30 cm pokrývce sněhu, která roztála jsou houby stále v pohodě. Děkuji za určení. Zdeněk

Walter - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1252) - 224.18 (?), 29.12.2012 18:52

Zdravím. Co se týče šťavnatky pomrazky, je to houbička, která roste v trávě v blízkosti borovic, i mimo les, až po přechodu prvních podzimních mrazů a následném oteplení. Já jsem jí sbíral naposledy 4.12. v 600mnm a také jsem jí vybíral ze sněhu. V nížinách jí lze vidět i nyní, ale kvůli silným mrazům před vánoci už je nepoužitelná.

Husi - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (118) - 61.121 (?), 11.8.2013 9:16

Na druhom a treťom obrázku by som tipoval skôr Pseudoclitocybe cyathiformis - strmělka číškovitá

Jiřina7 - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (883) - 141.32 (?), 29.9.2013 22:33

V sobotu, když jsem šla trhat jablka, jsem si všimla pod jabloní bedel. Sklidila jsem tři bedly, obalila jsem je a snědli jsme je, asi byly jedlé, dosud nám nic není. Bedly rostly úplně na jiném místě zahrady než loni, rostly pod jabloní a pod švestkou, kus opodál máme od jara založených několik stromků, které zbyly po výsadbě lesa. Jiné lesní stromy na pozemku nejsou. Na netu jsem se dočetla, že i mezi bedlami jsou jedovaté druhy, z nichž některé mohou růst na zahradách.    Jiřina 

Bedla vysoká?
Bedla vysoká?
Další exemplář
Další exemplář

Husi - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (118) - 83.134 (?), 29.9.2013 23:01

Nebezpečná je bedľa červenejúca záhradná - Chlorophyllum brunneum. Čiže určite by som neodporúčal konzumovať červenejúce bedle zo záhrad. Nebezpečné môžu byť potom bedliam sa podobajúce bedličky a bedlice, je tam viacero jedovatých druhov. Napríklad teraz je aktuálny na Slovensku prípad ťažkej otravy bedličkou ostrošupinatou - Echinoderma asperum, čo je mimoriadne nebezpečná huba.

Jiřina7 - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (883) - 141.32 (?), 29.9.2013 23:20

Ano, poučila jsem se na houbareni.cz, kde je mimochodem výborný atlas hub, že existuje bedla ostrošupinná, latinsky Lepiota aspera, která je zaměnitelná s jedlými bedlami. Bedla ostrošupinná má prsten pevně přirostlý na třeni, jedlé bedly mají prsten posunlivý. Moje bedly nečervenaly a prsteny jsem posouvala. Čím více člověk zná, tím méně si je jistý. Do letošního roku jsem o jedovatých bedlách nevěděla.     J. 

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Jak je to s kvalitou Red Einhell?22.11.2024
Inspiraci pro zahradní domky22.11.2024
Obsyp zapuštěného bazénu22.11.2024
Jak je to s kvalitou Red Einhell?21.11.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz