Co je to za hřib?
|
|
|
|
|
|
|
host - 4.182 (?) 10.10.2012 16:04, zobrazeno: 19230x
Vypadá jako satan ale nemá světlý klobouk, je jedlý?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Mr Bigggg - Diamantový Zahrádkář (3300) - 5.149 (?), 10.10.2012 17:04
Ano Satan to není. Je to pravděpodobně Hřib koloděj, podle tmavé hlavy, třeň je otlačený, tak není vůbec poznat jak původně vypadal. Po rozříznutí by měl Hřib koloděj zmodrat. Koloděj je jedlý, ale jsou i jiné podobné druhy dokonce snad jedovaté (tolik nemodrají) jako například Hřib kříšť nebo Hřib purpuronachový. Nevím, jestli je nejvhodnější učit se znát houby prostřednictvím netu, ale já bych žádnou houbu nepozřel na základě identifikace podle nedokonalé fotografie a bez popisu. Moje rada zní: houbařská poradna, pokud není dostupná tak někdo z okolí. který tuto houbu zná a sbírá. To se ale vyplatí jen pokud jich máte plný stůl. S jednou nebo dvěma houbami bych si starost nedělal. Je možné taky dle nějakého atlasu (což jsme kdysi dělali s bratrem), ale když jíte poprvé neznámou houbu, tak z toho nemáte žádný požitek i když víte, že žádná podobná není jedovatá. Pořád čekáte, co bude dál.
Mr Big
|
|
|
|
|
|
|
host - 4.182 (?), 10.10.2012 17:22
Děkuji za radu a přiládám další dvě fota. Našli jsme jen jeden, protože houbařů je v lese víc než hřibů.
|
|
|
|
|
|
|
Wimpi - Diamantový Zahrádkář (2112) - 44.75 (?), 10.10.2012 18:35
Z téhle fotky to není také o moc moudřejší. Jak píše Mr Big, třeň (noha) je ohmataná a původní barvy setřeny, o barvě klobouku se lze také jen dohadovat. Pokud byl klobouk spíše světlý, hnědo - okrový a jakoby semišový, je to s vysokou pravděpodobností Hřib koloděj. Pokud byl klobouk výrazně tmavě hnědý je to Hřib kovář. Oba jsou tuším za syrova mírně jedovaté, ale po běžné tepelné úpravě jedlé a chutné. Správně píše Mr Big, že při určování hub musíte mít jistotu především vy a je špatné spoléhat se na rady cizích lidí, zvláště lidí, které neznáte. Houbařská zásada č. 1 : houby o kterých nejsme přesvědčeni, že je bezpečně poznáme, nesbíráme!
|
|
|
|
|
|
|
host - 9.2 (?), 10.10.2012 23:31
Tahle houbařská zásada platí a je moudré ji dodržovat, ale u hřibovitých hub je riziko mnohem menší než u lupenatých. Kováře i koloděje stačí důkladně tepelně upravit a pak jsou jedlé. Dokonce i satan má jed, který se teplem rozkládá. A hořké hřiby nesníte právě pro tu chuť, to nejhorší, co se vám může stát, je, že vyhodíte celé jídlo. Hanča
|
|
|
|
|
|
|
Mr Bigggg - Diamantový Zahrádkář (3300) - 5.149 (?), 11.10.2012 0:00
Jen jedna poznámka: Koloděj a kovář jsou houby jedlé a bylo je možno dle ČSN i prodávat na trzích.Satan, Kříšť, Hřib vlčí, atd. jsou houby uváděné jako jedovaté a nevím kdo z účastníků tohoto fóra je tepelně upravené jedl a může nám říct, co to s ním udělalo. Pochopitelně řada hub není za syrova jedlá a po tepelné úpravě se dají jíst i například taková Liška nebo Václavka, ale tyto jsou uváděny jako jedlé. Každý máme jinou filozofii sběru hub, já co neznám nesbírám.
Mr Big
|
|
|
|
|
|
|
host - 182.227 (?), 11.10.2012 7:49
Hřib koloděj má na třeni síťku, na hřiba kováře se mi zdá světlý.Mohl by to být i hřib kovář odbarvený.P
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 143.17 (?), 10.10.2012 22:57
|
|
|
|
|
|
|
host - 194.226 (?), 11.10.2012 6:29
Opravdu ta vůně připomíná spíše žampión nebo je podstatně výraznější? Z té fotografie toho moc poznat nejde, na ty lupeny je potřeba vidět. Takhle mi to včetně toho popisu růstu a množství připomíná Strmělku mlženku. Petr L.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|