Popel na zahradu?



                     
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18316) - 61.6 (?) 
4.4.2010 12:52

Čistý oxid uhličitý je plyn bez zápachu. Viz Wikipedie:

Oxid uhličitý, archaicky uhlec je bezbarvý plyn bez chuti a zápachu; při vyšších koncentracích může v ústech mít slabě nakyslou chuť. Je těžší než vzduch. Vzniká reakcí uhlíku s kyslíkem (spalováním):

  
stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
                     
host - 114.159 (?), 4.4.2010 15:30

CO2 má mírně dráždivý zápach, je bezbarvý a těžší než vzduch. Je nedýchatelný. Mrzne při -78,5°C a vytváří sníh.

                     
host - 114.159 (?), 4.4.2010 15:34

Oxid uhličitý......Při vdechováním nosem je patrný jako štiplavý, kyselý zápach.

                     
host - 104.222 (?), 25.7.2013 14:59

Protože reaqguje s vodou na kyselinu siřičitou a z té dalším okysličením vzniká kyselina sírová.

V nose bude asi štípat.

                     
host - 4.7 (?), 25.7.2013 15:17

uhlicity na siricitu? Nejaka jadrova synteza?devil

                     
host - 28.212 (?), 14.6.2012 20:20

Prosím Vás,  Wikipedii netřeba brát příliš vážně. Oxid uhličitý je v první fázi bez zápachu, pokud je čistý a suchý. Cítit ovšem můžete jen to, co se dostane k senzorickým buňkám nosní sliznice a ta je vždy vlhká. Takže většinou vnímáme oxid uhličitý jako plyn kyselého zápachu. Pokud si chcete čichnout suchého a čistého oxidu uhličitého, použijte sněhový hasící přístroj nebo suchý led nebo se nakloňte nad gril s dohořívajícím dřevěným uhlím, v tom je síry opravdu minimum. Asi zjistíte, že přece jen ten slavný COponěkud kysele zavání. Člověk to ovšem cítí až při koncentracích nad 4-5 %. Je to pochopitelné neboť koncentrace CO2 ve vydechovaném plicním vzduchu je kolem 4 %, takže příroda to zařídila abychom se stále "necítili". To, co "razí" z popelníku se žhavými zbytky uhlí je opravdu spíše oxid uhličitý než siřičitý, i když ani ten není vyloučen.

                     
host - 224.37 (?), 15.6.2012 8:53

Pokial si chete cuchnut vlhkeho CO2, tak si otvorte mineralku a cuchnite si. Pivo a sampus nie, tam uz vonaju ine veci.

                     
PP. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (6578) - 147.108 (?), 5.4.2010 8:46

Víte co, čichněte si ke sklenici se sifonem. Pak zkuste zapálit sirný knot a čichněte si k dýmu. Velmi pravděpodobně poznáte rozdíl.

                     
pepa kot - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (385) - 64.250 (?), 12.4.2012 20:54

Uhlí z Polska bylo výborné na hoření, ale mělo velmi vysoký obsah síry.Pracoval jsem (1992- 2002) v kotelně s pořádnými filtry -4x do roka spal. zkoušky, ale při zkouškách jsme toto uhlí nesměli přikládat = neprošli bychom pro vysoký obsah síry. Množství popele velmi nízké,přesto obsahovalo síru. To ostravské nebo mostecké se mu nemohlo rovnat ani ve výhřevnosti! Polské =vys. výhřevnost.

                     
host - 196.234 (?), 1.10.2013 4:02

SíRA

Já se nemůžu udržet, jak tu čtu od mnohých o síře jako o něčem, čeho se máme obávat a nesmí to do půdy. Je to základní biogenní prvek, součástí některých aminokyselin; v některých sloučeninách (které jsou třeba v cibuli) dokáže detoxikovat z organismu i rtuť, kterou jinak ledviny či střeva nevyloučí.

Vyrostl jsem v Oslavanech, kde byla uhelná elektrárna, která zásobovala Brno elektřinou. Za komunistů se žádné odsíření neřešilo; v závětrné straně komína stačilo mnohdy na minutu zvednout ruku a pak prach sfouknout. Někdo by řekl ekologické neštěstí - ale opak byl pravdou. Babičce na zahradě vše úžasně rostlo!

Elektrárna už je 20 let zrušená, prý docházelo uhlí, ale možná i kvůli porevolučním ekologickým tlakům, odsíření už se nevyplatilo. Ta samá zahrada plodí míň, je to vidět na ovoci, i ořechy jsou poloviční a jak kameny. Je i víc škůdců (to možná všude).

Přesně toto mi potvrdil agronom družstva, kde žiju nyní. Je si toho vědom, protože v této zemědělské oblasti je nedostatek síry. To je problém hlavně při pěstování řepky nebo zmíněné cibule. A cibule se tam moc nedaří. Co bych dal za takový aktivní elektrárenský komín cheeky nebo aspoň zahradu v závětří komína vlastního. Letos mě ale napadlo rozhodit po zahradě alespoň 3 pytle sádry - je to dehydrovaný sádrovec CaSO4. Levnější by bylo použít drcený sádrovec, ale nevím kde ho sehnat. Mohl by být těžený (je jen 1 důl v ČR) a nebo energetický, který je výsledkem odsíření elektrárenských komínů reakcí s vápencem. Sice neznám nikoho, kdo hnojí sádrou, mě to evidentně pomohlo. Cibule konečně narostla a švestky, dříve scvrklé předčasně padající, letos mám poprvé nádherné.

Jo-jo, všeho moc škodí a taky všeho málo škodí. A není nad to mít rozbor vlastní půdy, jinak nevíš, čeho je moc a čeho málo. Někdy stačí znát geologické podloží a zbytek si domyslet.

tovog

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Jak je to s kvalitou Red Einhell?22.11.2024
Inspiraci pro zahradní domky22.11.2024
Obsyp zapuštěného bazénu22.11.2024
Jak je to s kvalitou Red Einhell?21.11.2024
Jak je to s kvalitou Red Einhell?21.11.2024
Jak je to s kvalitou Red Einhell?21.11.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika