SíRA
Já se nemůžu udržet, jak tu čtu od mnohých o síře jako o něčem, čeho se máme obávat a nesmí to do půdy. Je to základní biogenní prvek, součástí některých aminokyselin; v některých sloučeninách (které jsou třeba v cibuli) dokáže detoxikovat z organismu i rtuť, kterou jinak ledviny či střeva nevyloučí.
Vyrostl jsem v Oslavanech, kde byla uhelná elektrárna, která zásobovala Brno elektřinou. Za komunistů se žádné odsíření neřešilo; v závětrné straně komína stačilo mnohdy na minutu zvednout ruku a pak prach sfouknout. Někdo by řekl ekologické neštěstí - ale opak byl pravdou. Babičce na zahradě vše úžasně rostlo!
Elektrárna už je 20 let zrušená, prý docházelo uhlí, ale možná i kvůli porevolučním ekologickým tlakům, odsíření už se nevyplatilo. Ta samá zahrada plodí míň, je to vidět na ovoci, i ořechy jsou poloviční a jak kameny. Je i víc škůdců (to možná všude).
Přesně toto mi potvrdil agronom družstva, kde žiju nyní. Je si toho vědom, protože v této zemědělské oblasti je nedostatek síry. To je problém hlavně při pěstování řepky nebo zmíněné cibule. A cibule se tam moc nedaří. Co bych dal za takový aktivní elektrárenský komín nebo aspoň zahradu v závětří komína vlastního. Letos mě ale napadlo rozhodit po zahradě alespoň 3 pytle sádry - je to dehydrovaný sádrovec CaSO4. Levnější by bylo použít drcený sádrovec, ale nevím kde ho sehnat. Mohl by být těžený (je jen 1 důl v ČR) a nebo energetický, který je výsledkem odsíření elektrárenských komínů reakcí s vápencem. Sice neznám nikoho, kdo hnojí sádrou, mě to evidentně pomohlo. Cibule konečně narostla a švestky, dříve scvrklé předčasně padající, letos mám poprvé nádherné.
Jo-jo, všeho moc škodí a taky všeho málo škodí. A není nad to mít rozbor vlastní půdy, jinak nevíš, čeho je moc a čeho málo. Někdy stačí znát geologické podloží a zbytek si domyslet.
tovog