Jak je to s dusíkatým vápnem

Standa_hk - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (5555) - 244.2 (?)
14.8.2014 11:58

... no ona stejně poslouží i drátěnka jako na víno...

Pokud nafotím, založím nové vlákno v drobném ovoci...

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna

Wimpi - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2112) - 109.116 (?), 14.8.2014 11:11

Maliny na drátěnce, ve dvojřádku, zajímavé...  zajímalo by mne, jak to máte technicky provedené. Škoda, že to nemůžete fotograficky zdokumentovat. Jinak maliny se dají ve vymezeném prostoru jednoduše udržovat sekačkou. Tedy kolem maliniště udržovat častěji sečený trávník. Pozor, kořenové oddenky dokážou vyrůst od matečné rostliny i ve vzdálenosti větší, než 2 metry.

Standa_hk - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (5555) - 244.2 (?), 14.8.2014 11:27

drátěnka pro maliny je jednoduchá. 12 m od sebe jsou dva páry sloupků s navařenými trny (vodorovně kolmo k ose dvojřádku). Na trnu jsou navlečeny řetízky "co dům dal" (jako na kozu, a podobné či silnější). mezi řetízky je natažen drát.  Na zimu se povoluje převlíknutím řetízku ke kraji, na jaře se napíná doprostřed a v letních vedrech je na trnu nasunuto očko řetízku nejblíže drátu. Dráty jsou ve výšce 1 1,5 a 2 m. Dvojřádek je široký 0,6 m ulička mezi dvojřádky má 1,2 m (na průjezd sekačkou ...).

Wimpi - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2112) - 109.116 (?), 14.8.2014 11:46

Ač jste se asi snažil, váš systém sloupků, trnů, řetízků, drátů a jejich napínání je pro mne z vaší textové prezentace nepochopitelný.

Standa_hk - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (5555) - 244.2 (?), 14.8.2014 11:58

... no ona stejně poslouží i drátěnka jako na víno...

Pokud nafotím, založím nové vlákno v drobném ovoci...

Wimpi - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2112) - 109.116 (?), 14.8.2014 12:33

To by bylo fajn, ale obávám se, že vámi použité slovo "pokud" už nyní naznačuje, že žádné fotky nebudou. (Drátěnka na "víno" se pro maliní nehodí).

Standa_hk - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (5555) - 244.2 (?), 14.8.2014 12:56

když budete pane řediteli zlobit tak nebudou.

Na víno je trochu pevnější než je potřeba pro maliny, které se dají pěstovat i jako nízké kultivary bez potřeby podpory. Jestliže mi Zeva II. dává pruty dlouhé 2,2 m radši je vyváži, než bych si dával závody se slimáky, kdo dříve otrhá (sežere) plody z padlých výhonů.

Wimpi - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2112) - 109.116 (?), 14.8.2014 13:09

Já nejsem žádný pan ředitel a jsem celkem hodný (myslím si). Viniční drátěnku jste z internetu stáhl pěknou, shodou okolností jsem letos podobnou budoval a ještě budovat budu, protože jsem ji nestihl celou dokončit. Maliny jsou ale trochu jiná rostlina, nežli liánovitá réva. Proto potřebuje poněkud jinou oporu a tak mne zajímá vaše technické řešení. Slibuji, že budu ještě hodnější a už se těším na snímky vašeho dvouřádkového maliní s kovovou opěrnou konstrukcí. Rád se budu inspirovat.

Standa_hk - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (5555) - 244.2 (?), 14.8.2014 13:27

váha malin je nižší, tak stačí jen 3 dráty v první, třetí a páté úrovni po jednom. Pro méně vzrůstné stačí i dráty v první a třetí úrovni (Golden Bliss). Obrázek jsem vybíral právě s těmi řetízky pro adjustaci napětí v drátu.

Pokud nemáte malinovnu na sklizeň řádově jednotlivých až desítek kg za týden, je drátěnka luxus (ale příjemný).

Wimpi - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2112) - 109.116 (?), 14.8.2014 14:08

Dvojdrátí je na vinařské drátěnce z jiného důvodu, než kvůli váze plodů a výhonů révy. Používá se zde z důvodu rychlého a jednoduchého upevnění letorostů, které z keřů neuspořádaně trčí do meziřadí (= do uličky mezi řadami keřů). Takové upevnění se provádí prostým zasunutím uvolněného letorostu mezi ony dva dráty. Réva má na svých letorostech úponky, kterými se k drátům přichytí.  Napínací řetízky dvojdrátí se používají hlavně kvůli potřebě měnit výšku dvojdrátí na sloupcích v různých fázích sezónních prací (tzv. pohyblivé dvojdrátí) a k jejich napnutí na šikmých koncových sloupcích, kde eliminují změnu délky drátů při výškovém převěšení dvojdrátí. Takové zásahy jaksi u malin nejsou třeba a tak mě zajímá ten váš řetízkový napínací systém a k čemu ho vlastně používáte.

Z vašeho textu vyplývá, že vy jste si svou drátěnku pro maliniště postavil buď z důvodu, že sklízíte několik kilogramů malin týdně a je to nezbytná nutnost, abyste tak velkou úrodu zvládl ukočírovat anebo z touhy po pěstitelské dokonalosti a preciznosti. Mohu se zeptat, jaký z těchto důvodů je u vás ten pravý? 

host - 6.7 (?), 14.8.2014 9:59

Zavisi aj od malin. Niektore stare agresivne prerazia cokolvek.

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Pracovní stůl skládací26.11.2024
Jak je to s kvalitou Red Einhell?22.11.2024
Inspiraci pro zahradní domky22.11.2024
Obsyp zapuštěného bazénu22.11.2024
Jak je to s kvalitou Red Einhell?21.11.2024
Jak je to s kvalitou Red Einhell?21.11.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz