Hnojení na podzim
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 163.46 (?), 25.9.2007 20:14, zobrazeno: 38877x
Poraďte, čím na podzim pohnojit celou zahradu (jabloně, jeřáby, rybízy, réva, borůvky, růže, trávník...). Existuje nějaké jedno hnojivo na všechny rostliny, nebo lépe hnojit každou rostlinu speciálním hnojivem?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 72.12 (?), 26.9.2007 12:42
Pane Vyskočil, prosím nechtěl by jste se pokusit odpovědět na otázku jednosložková hnojiva.
|
|
|
|
|
|
|
host - 72.12 (?), 26.9.2007 12:44
Omlouvám se za špatné oslovení pane Vysloužil.
|
|
|
|
|
|
|
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář (18316) - 100.5 (?), 26.9.2007 19:32
Můj názor neberte jako obecnou pravdu, je to jen laická empirie. Strojená hnojiva, přiznám se, používám též, lhal bych, že ne, ale spíš v podhraničních dávkách. Kouknu-li se do skříně, všechna jsou jednosložková. Fosforu a draslíku obsahují přírodní hnojiva málo, takže tyto prvky dodávám v granulované formě jako jednosložková na podzim (lx za 3 roky). Nabídka není velká, takže supefosfát a síran draselný. Hnojivo kombinující oba tyto prvky (PKsol) jsem v prodeji už léta neviděl. Zkouším i Amofos kombinující fosfor s dusíkem, jehož přítomnost vnímám spíš jako nutné zlo a daň za rozpustnost. Dusíkem hnojím až v 1. polovině vegetace. Zálivkou ke kořenům slepičincem, je-li potřeba přihnojit na list, tak močovinou nebo vápenatým ledkem. Proti kombinovaným hnojivům nic nemám, ale nezvykl jsem si na ně. Čtu sina obalu zastoupení jednotlivých prvků v nich a jejich poměry se dost liší, aniž by to mělo účel pro specifické nároky plodin. Taky mi připadají dražší.
|
|
|
|
|
|
|
host - 72.12 (?), 27.9.2007 11:30
Děkuji Vám, ráda bych se ještě trochu s vaší pomocí vrátila k tomu co jednotlivá jednosložková hnojiva rostlinám dodávájí.
N-Dusík Močovina, Rohovina: výživa listu /v sezóně/
P-Fosfor Superfosfát: květ, plod /podzim, jaro/
K-Draslík Chlorid draselný: vyzrávání pletiv /podzim/
To je takový ten základ, ale co Ledek amonný, Dolomitický vápenec, Síran amonný, Hořká sůl kam s nimi a jaké mají použití. Děkuji Jiřina
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 88.61 (?), 27.9.2007 14:18
Mám dotaz ohledě aplikace průmyslových hnojiv ke stromům. Rozhazujete je volně, či zarýváte do brázd, či děr? Užíváte je v roztocích?
děkuji
Lucas
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 167.111 (?), 27.9.2007 21:16
děkuji za Vaši odpověď, já používám podomácku vyrobenou zašpičatělou tyč, která má na jedné straně přivařenou nášlapku ve vzdálenosti asi 40 cm. Otvory dělám při obvodu koruny asi po 2 m - do každého asi lžíci hnojiva. Lze tak aplikovat i roztoky. Celá akce na jeden strom netrvá tak dlouho - pokud nemáte celé aleje . U malých zákrsků také spíše zaryji kompost s hnojivem.
Lucas
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|