Jistěže, je-li déšť opravdu silný, může smýt zbytky hnojiva z listů. Ale postřik postřikovačem nesmyje nic. Vůbec nechápu, jaký smysl má smývání zbytků hnojiva z listů, když jsme je tam nanášeli právě proto, aby tam hnojivo bylo a vštřebávalo se. Po zaschnutí, pravda, už neúčinkuje, ale nejbližší rosa může účinnost obnovit.
Používat výluh z granulovaného hnojiva mělo snad význam kdysi dávno. Taky jsem to prováděl. Zajel jsem si do ACHP ve vedlejší vsi (AgroChemický Podnik) a za krabičku tvrdých Spart mi tam skladník nasypal do vozíku za auto po metráku drasla, superfosfátu, ledku a NPK. Vydrželo mi to přes 20 let, včetně zmíněného hnojení výluhem na list.
Dnes je metodou volby Kristalon v 25 kg balení. Když se o něj podělí pár lidí, je to cenově přijatelné a vydrží na mnoho let.
Pokud výrobce uvádí, že půlkilový balíček hnojiva vydrží na 500 litrů zálivky, je to ještě méně, pouze 0,1%ní roztok. Listy ovocných dřevin v pohodě snesou i koncentraci mnohem větší, ostatně po sklizni se doporučuje postřik 5%ní močovinou, což je roztok 50x koncentrovanější. Za vegetace bych se ale držel těch malých dávek kolem 0,1%.