Z celé této debaty jsem velmi rozpačitý.
Vůbec se nadá paušálně říct, že všechna aditiva jsou chemická svistva - vždyť tam jsou skupiny látek jako vosky, polysacharidy - čili sloučeniny, které přijímáte i potravou bez aditiv!
Rozhodně nechci tuto skupinulátek obhajovat, bohužel hodně zla způsobila harmonizace naší legislativy s Evropou - posttotalitní Česko mělo leckdy tvrší limity nežli vyspělá Evropa (tohle platí i pro vodu - když Italové v 90. letech koupili Matonku, nestačili se divit, co tady musí splňovat - a v Itálii nemusí ) . Některá dneska povolená sladidla byla za totáče (!) i v 90. letech zakázaná - radši nebudu uvádět která, abych nešířil paniku...
Některým aditivům se lze snadno vyhnout (např. již zmiňovaným odporným sladidlům, či barvičkám), u jiných je to horší - řada velmi kvalitních vín obsahuje konzervans a já raději popíjím kvalitní víno s trochou sorbovky či siřičitého nežli špatné víno bez přídavku aditiv.
Pokud bych měl v souvislosti s fekáliemi z něčeho obavy, pak z patogenních mikroorganizmů trávicího traktu - kupodivu tohoto problému se nikdo nedotknul...
P.S. Debata o "éčkách" je jen bouří ve sklenici vody. Kdybyste věděli, co obsahuje povrchová voda pod ČOVkama, spali byste méně klidně. Většina farmak je - na rozdíl od aditiv a pesticidů - špatně biologicky odbouratelná a veterinární farmaka se v některých provozech dávkují lopatou. Vůbec se divím, že antibiotika ještě fungují.