Cererit x hnojivo na ovocné stromky

host - 65.144 (?)
18.3.2014 9:53

Pane Stando, nejedna se zase o nejakou Vasi typickou mudrlantskou 'moudrost'? J.R.

Polyfosfáty se vážou méně v půdním komplexu, jsou stabilnější a v porovnání s ortofosfáty nevytvářejí sraženiny s Ca.

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna

host - 65.144 (?), 12.3.2014 10:34

Lovochemie vyrabi 'klasiku' Cererit GSH NPK 8-13-11. Nic proti tomu, jeste asi 10 kg daneho slozeni mam od Agra, micham to s ledkem vapenatym, horkou soli a siranem draselnym na pozadovanou hodnotu. (Asi to tak nejak podobne dela i Agro). J.R.

P.Z. - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (717) - 192.41 (?), 12.3.2014 13:49

Mozno to tu nepatri, ale ma to s tym suvis. Odporucam kazdemu pozriet film Geoffa Lawtona .

host - 65.144 (?), 18.3.2014 8:46

Tak nakonec jsem letos zakoupil YaraMila Complex NPK 12,4 - 11,4 - 17,7 + 3 MgO s fosforem ve formě polyfosfátu. Duvodem je skutecnost, ze polyfosfáty zůstávají déle přístupné pro rostliny a zajišťují rostlině dlouhodobý pravidelný přísun fosforu, což je důležitě zvláště po výsadbě pro rozvoj kořenů. J.R.

Standa_hk - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (5555) - 244.2 (?), 18.3.2014 9:36

Dobrá volba pane J.R.

Jinak pozor na brzké vápnění po aplikaci tuhoto hnojiva (nebo nedej-bože současně). Vápno váže rozpustný fosfor do méně rozpustného fosforečnanu vápenatého.

host - 65.144 (?), 18.3.2014 9:53

Pane Stando, nejedna se zase o nejakou Vasi typickou mudrlantskou 'moudrost'? J.R.

Polyfosfáty se vážou méně v půdním komplexu, jsou stabilnější a v porovnání s ortofosfáty nevytvářejí sraženiny s Ca.

Standa_hk - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (5555) - 220.186 (?), 18.3.2014 19:36

To že se vážou méně v půdním komplexu neznamená, že by se nevázaly vůbec. Jsou odolné proti vysrážení s půdní zásobou Ca a zůstanou Vám dostupné pro rostliny určitě od jarní aplikace až do podzimního vápnění.

Člověk Vás pane J.R. pochválí a vy to musíte pitvat..., To bylo spíše pro ty šílence, co dokážou vápnit ostrým hydrátem či dokonce nehašeným vápnem.

host - 113.179 (?), 18.3.2014 19:54

Dobrý den, protože jsem měl kyselinu fosforečnou a nechtěl jsem ji použít v tekuté formě, míchal jsem jí s cukrovarskou šámou a s popelem z dřeva. (Netřeba se vyjadřovat). Všechny dostupné informace mluvily o špatné rozpustnosti fosforečnanů a to mi vyhovovalo, pomalé uvolňování v řádu let, tak jsem to chtěl. Ale po roce nemohu najít žádný kousek - hrudku, které jsem vyrobil. Dřevěné uhlí z popela se najít dá, ale fosforečnan vápenatý ne. Mám dost humusu v půdě. Je možné, že se fosforečnany rozpustily? Protože se fosforečnan vápenatý používá jako doplněk potravy pro lidi i zvířata, není jeho rozpustnost uváděná u zahradníků jako špatná, jen mýtus?

Standa_hk - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (5555) - 220.186 (?), 18.3.2014 20:26

Fosforečnany do rozpustné formy uvolňujete vždy, když přihnojujete "kyselými" hnojivy, jako je síran amonný, síran draselný, hořká sůl, zelená skalice a statkovými hnojivy.

Naopak, když vidíte na rostlinách známky přehnojení fosforem (což je výjimečné) stačí upravit pH rozprášením popela z dřevěného uhlí a fosfor z části zafixovat na pozdější dobu.

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Jak je to s kvalitou Red Einhell?22.11.2024
Inspiraci pro zahradní domky22.11.2024
Obsyp zapuštěného bazénu22.11.2024
Jak je to s kvalitou Red Einhell?21.11.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz