Nocenky pěstuji již mnoho let a viděla jsem jich stovky. Nikdy jsem ale neviděla na vlastní oči nocenku s různobarevnými květy na jedné rostlině. Podle mého názoru je to jeden z tradovaných bludů. Je fakt, že u vícebarevných (mám žluto-červenou a bílo-růžovou) se na jedné rostlině občas vyskytují květy jednak dvoubarevné, jednak i takové, kde jedna z barev chybí (např. žluto-červená a čistě červená na jedné rostlině). Stává se to obvykle buď na podzim (teď mi stále kvetou), nebo i v létě, když je delší dobu chladno. Jiný případ jsem neviděla - kdo to viděl, ať se mi ozve. Jinak nocenky rostou stejně dobře ze semen jako z hlíz, ale u hlíz je výhoda, že je můžeme dát narašit a vysadit brzo po posledních mrazech, takže kvetou dřív než ze semen (příliš časné výsevy přerůstají a dlouho trvá, než po výsadbě zesílí). Velkou výhodou pěstování z hlíz je i to, že mám jasně dané barvy a mohu si vysadit kombinaci jakou chci. Celkově musím dodat, že nocenka je jedna z nejvděčnějších květin a je jednou z posledních kvetoucích kytiček v pozdním podzimu.