Frézie
|
|
|
|
|
|
|
mičurinec - Diamantový Zahrádkář (3092) - 48.29 (?) 18.2.2009 19:10, zobrazeno: 60382x
pekny vecer, pestuje nekdo frezie? Zajimaly be mme teploty po sklizni-nazory se ruzni, tak jsem z toho cely nesvuj... napiste i jak Vam rostou... dekuji M.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
new dawn - Stříbrný Zahrádkář (311) - 176.18 (?), 18.2.2009 22:08
Dobrý den, frézie pěstuji již několik let na zahrádce. Na jaře vysadím v době, kdy dávám i ostatní cibuloviny (mečíky ap), kvetou pak ale až koncem srpna - začátkem září. Většinou mají ještě listy do zelena, když je na podzim sklízím. Listy odstřihnu, "korálky" dám stranou, také malé cibulky v paždí listů. Všechny cibulky usuším asi 2-3 týdny na lísce, očistím, z "korálků vyberu ty největší. Jak cibulky, tak korálky dám do papírové krabice a uložím na poličku nahoru ke stropu v kuchyni. Teplota k přezimování by měla být minimálně 18°C. V té kuchyni mívám tak 22-23°C, ale zas tam není tak suchý vzduch. Přezimují v pohodě, ani nijak zvlášť nevyschnou.Z těch korálků jsou za 2-3 roky normálně velké cibule
Jedině mi vadí poměrně pozdní doba kvetení, ale mám už jich tolik, že nějaké předpěstování v květináčích nepřichází v úvahu.
Lída
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 210.193 (?), 21.2.2009 21:27
Lído docela jste mě překvapila, že pěstujete frézie, já jsem si dosud myslela, že to v domácích podmínkách nejde, že je třeba na to skleník. Ale docela ráda bych to taky zkusila, ale nejspíš bych cibule vysadila v zimě do květináče a dala ve sklepě k oknu, aby vykvetly dříve než na podzim. pokud jsem to dobře pochopila, tak jste je dosud nezkusila předpěstovat? Zvažuji, že si frézie objednám u Lukon - Glads, přišel mi už katalog a jsem z něho jako vždy nadšená. Zkouším pěstovat téměř všechno, co mi nejde, toho se vzdám, používám vylučovací metodu. Veruna
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 3.193 (?), 11.7.2009 13:36
Dobrý den.pěstuji frézie doma. Sázím je již koncem září a kvetou mi o vánocích až lednu. Dávám je na nejsvětlejší okno v bytě. Nádherně provoní byt. Po odkvětu nechám listy úplně zaschnout a potom cibulky vyndám a skladuji v teple a suchu celé léto. pěstuji je po deseti v truhlíku.určitě vyzkoušejte. Přeji mnoho zdaru.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 176.18 (?), 21.2.2009 22:32
Frézie můžete klidně nasadit do květináče, na zimu je v něm vzít domů, ale pak bych je raději asi vyndala, usušila, očistila a nechala v teple až do výsadby. Ony si totiž každý rok dělají nové cibulky, takže stejně potřebují přesadit. Nebo je zkuste v tom květináči nechat, ale v suchu a v pokojové teplotě a přesadit zjara. Mráz nesnášejí, takže ven až po zmrzlých (sázím v poslední dubnové dekádě jako mečíky a sprekelii). O tom přirychlení aspoň několika cibulí také uvažuji, mělo by to jít v pohodě - kvetly by dříve.
Ještě pro Verunku - pokud budete mít na podzim nově zakoupené cibulky, tak ty jsou od výrobce specielně ošetřené a pokvetou při včasné výsadbě do květináče (v teple!) třeba v březnu. Pokud budete mít své, nijak specielně neošetřené, lze je vysadit místo v poslední dekádě dubna ven o něco dříve doma do květináče. Ale požadují určitou dobu odpočinku, takže dřív než koncem března bych je nedávala - navíc doma není tolik světla a vytáhly by se. Tím by se kvetení uspíšilo o měsíc a to už by šlo.
Lída
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|