Taky jsem s tím měl ze začátku problém. Hlavní a NEJDŮLEŽITĚJŠÍ je sázet pecku z dozrálého manga, které nepřešlo mrazem (mráz naprosto likviduje klíčivost manga). Dozrálé mango krásně sladce voní a má na omak měkkou dužinu. Dá se koupit třeba v Albertu nebo Tescu (dvě manga na platíčku v igelitu - Ready to eat).
Následně se mango sní a vyndá se z něj velká bílá chlupatá "pecka". Ta pecka se po obvodu v nejtenčím místě opatrně seřízne nožem a silou natvrdo rozevře. Vypadne z ní semeno, které vypadá zhruba jako velká fazole. Ta fazole má na horní hraně takový jako... výrustek, jako klíček, a sází se svisle do hlíny zhruba do dvou třetin výšky pecky (tedy sází se na výšku výrustkem nahoru a na bok). Hlínu udržovat normálně vlhkou (nebo se dá vyklíčit ve vatě jako normální fazole). Substrát lehčí a vzdušný, na dno samozřejmě drenáž. Doporučuju rovnou sázet do vysokého květináče (má kůlový kořen).
Pro vyklíčení je důležité (krom životaschopné fazole ze zralého manga) TEPLO ODSPODU. Dát na radiátor, na monitor počítače, na akvárko, apod. Do měsíce by mělo vyklíčit, ale jedna pecka mi vyklíčila i po půl roce, kdy jsem na ní zapomněl.
Klíčení vypadá tak, že z klíčku začne růst kořen a vršek fazole se rozevře a vyroste z něj kmínek. Zpočátku mango roste hodně rychle, potřebuje vyšší vzdušnou vlhkost, ale rozumnou mírnější zálivku, teplo odspodu a cirkulaci vzduchu.
Bohužel mi vždy mango do tří let umřelo - hnědé skvrny na listech, zasychající kmínek od terminálu a nakonec smrt. První příznak je usychání a opadání nového patra lístečků na terminálu. Nevím co s tím.