Fíkovník
|
|
|
|
jarda-motýlek - (6) - 68.37 (?) 2.2.2009 10:43
no, mám fíkovník na zahradě už snad 20 let, od druhého roku pravidelně plodí, loni jsem sklidil snad 10 kg... mám jej normálně venku, mezi kameny, některý rok vymrzne skoro až k zemi, ale poslední tři či čtyři roky přezimoval i s nasazenými plody, které pak (pár kousků) dozrály už někdy v červnu - ale to je výjimka... jinak plody podle počasí dozrávají tak od poloviny prázdnin až do prvních mrazíků...
máme je namnožené - nejsnadněji to jde tak, že odhrnete kořeny, najdete kousek kořene s vlásečnicovými kořínky, odříznete, zasadíte a pak už to jde samo ... u nás se vyskytují dvě sorty (druhy?) - lépe plodí ta s více vykrajovanými listy...
Umístění příspěvku v diskuzi Připojit reakci
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 123.86 (?), 6.10.2009 6:44
Mám doma fíkovník už 3 roky venku, v zimě troch omrzne, ale loni na něm první fíky i dozrály. Milan
|
|
|
|
|
|
|
jarda-motýlek - (6) - 68.37 (?), 2.2.2009 10:43
no, mám fíkovník na zahradě už snad 20 let, od druhého roku pravidelně plodí, loni jsem sklidil snad 10 kg... mám jej normálně venku, mezi kameny, některý rok vymrzne skoro až k zemi, ale poslední tři či čtyři roky přezimoval i s nasazenými plody, které pak (pár kousků) dozrály už někdy v červnu - ale to je výjimka... jinak plody podle počasí dozrávají tak od poloviny prázdnin až do prvních mrazíků...
máme je namnožené - nejsnadněji to jde tak, že odhrnete kořeny, najdete kousek kořene s vlásečnicovými kořínky, odříznete, zasadíte a pak už to jde samo ... u nás se vyskytují dvě sorty (druhy?) - lépe plodí ta s více vykrajovanými listy...
|
|
|
|
|
|
|
host - 76.122 (?), 2.2.2009 12:00
Mám dvě otázky:
Kde bydlíte?
Co je na tom obrázku?
|
|
|
|
|
|
|
jarda-motýlek - (6) - 68.37 (?), 3.2.2009 6:53
omlouvám se, ten obrázek mi "ujela myš" - do téhle diskuze jsem vkluzl teprve před pár dny, takže ještě některé finty nezvládám - pokusím se opravit :-))... bydlím v Napajedlích, fíkovník mám na jižním svahu asi 220 m.n.m. ... tím, jak jsme jej množili, tak je jich na tom svahu už asi 10 a všechny plodí... přikládám pohled na řízky - aby byl jasný tvar listů sorty, která zaručeně plodí
|
|
|
|
|
|
|
host - 172.36 (?), 4.2.2009 19:00
Dobrý den, máte ještě více fotografií vašeho fíkovníku? Nějaké fotografie vzrostlého, nejlépe někdy na podzim.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
jarda-motýlek - (6) - 68.37 (?), 6.2.2009 11:55
co kdybyste obrátila logiku zimování - nechat venku a schovávat jen při větších mrazech??? ... normálně mi venku nahazují listy až koncem dubna... i později... myslím si, že letos to můžete vyřešit i zakrácením loňských prýtů (pokud by se listy opravdu hodně vyvinuly)...
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 252.250 (?), 7.2.2009 22:06
Jelikož se mi nedařilo fíkovník přechovat přes zimu, hodil jsem ho ven. Sice každý rok vymrzl až po zem, ale pokaždé spolehlivě obrazil. Letos jsem ho poprvé (konečně) zazimoval asi 5-10 cm vrstvou pěnových čtverců.Lednové mrazy, kdy pět dní za sebou padala teplota pod -20°C udělaly své a tak již teď vím, že minimálně vršky jsou zmrzlé. Ale i přesto, pokud rostlina obrazí z bočních pupenů, budu to považovat za úspěch.Napajedla mají výhodu že neleží v mrazové kotlině. Tady kousek na JV jsem rád, když můžu ochutnat vlastní třešně. Loni to bylo po 8 letech.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|