Asimina Triloba
|
|
|
|
|
|
|
|
pkovarik - Diamantový Zahrádkář (1331) - 112.187 (?), 1.9.2017 7:52
je vhodné semenáče naštěpovat nějakou "ušlechtilou" odrůdou
Z jakého důvodu? Mají semenáčky horší plody než původní strom, ze kterého semena pocházejí - máte to ověřeno? To mi nedává smysl. U jiných stromů jistě, tam se můžou skřížit s kdečím, ale v tomto případě?
|
|
|
|
|
|
|
Ivan Hlavatý - Diamantový Zahrádkář (4384) - 234.159 (?), 1.9.2017 8:28
Mám 2 Asiminy, tá staršia už rodí druhým rokom, zarodila keď mladšia ešte nekvitla, takže muselo ísť o samoopelenie. Neviem o tom, že by v okolí stovák metrov, skôr ale kilometrov niekto asiminu pestoval. Nie som fytogenetik, ale predpokladám že geneticky by z takýchto semien mali vyrásť identické rastliny. Ale možno sa mýlim. Ešte k formulácii "plody asiminy spoustě lidí nechutnají a stromy po letech ruší". Netvrdím že musí chutiť každému, píšem len o skúsenosti svojej a ľudí z môjho okolia. Ale dovolím si zapochybovať o tom, že asiminu v ČR a SR pestuje "spousta" ľudí. Neviem presne odkedy je dostupná na trhu, ale až tak veľa rokov dozadu to nebude. Navyše trvá (moja skúsenosť) 5-6 rokov kým začne rodiť. Bol by som dosť prekvapený, ak sa ozve niekto kto má trebárs 15-ročný strom asiminy. IH
|
|
|
|
|
|
|
host - 225.115 (?), 1.9.2017 10:18
Možná to nechutná lidem, kteří mají po požití asiminy podobné zdravotní problémy jako někteří lidé v zemích, kde je asimina běžná.
Zkuste si vyhledat "Intolerance to Pawpaw" na permies tečka com nebo jiné články na obdobné téma třeba ze Slovinska apod.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 43.112 (?), 5.11.2017 18:10
Mám zahradu v podhůří Novohradských hor v nadmořské výšce 630 m, takže zimy u nás bývají drsné. Své dvě asiminy jsem koupil před pěti roky ve Vykáni a ihned (na jaře) jsem je zasadil na zahradu. Všehny zimy přežily bez problémů a letos poprvé plodily. Owerlesse od poloviny října, Sunflower až teď na začátku listopadu. K opylení jsem pomáhal štětečkem, takže samosprašnost nemohu posoudit.
Co se týká chuti, je zajímavá, ale není to nic převratného - myslím, že banán je lepší, ale protože mám rád zajímavosti a protože se chuť ovoce nemá posuzovat při první úrodě, ponechám je na stanovišti. Připojuji foto z letoška.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|