Asimina Triloba
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 96.35 (?), 11.4.2016 20:22
Já mám tři asi dvoumetrové stromky a v příslušný čas běhám se štětečkem od jednoho k druhému a plodů mám hodně málo. Loni jich bylo kolem dvaceti, ale v důsledku sucha byly asi jako trochu větší švestky. Vy, teto Jano, opylení necháváte na přírodě nebo taky nahrazujete opylovače?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 96.35 (?), 13.4.2016 21:22
Paráda! Prima mi odešla před třemi lety, zůstaly jen cizosprašné. No vidíte, taky chci letos přivázat do korunek kousky masa :-).Dík. Marcela
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 96.35 (?), 17.4.2016 18:58
Ale jasně Taliáne. Zralý pyl, tj. z tmavých prašníků přenést na lepkavou bliznu, Ta je zpravidla akorát, když jsou prašníky ještě zelené. Samozřejmě z jednoho stromku na druhý. A co jste si prosím představoval pod „běháním se štětcem“? :-) Marcela
|
|
|
|
|
|
|
Talian - (45) - 159.213 (?), 18.4.2016 13:38
No videl som behať kolegov zo štetcom a dopadlo to zle... viď. info od odborníka :
Nestačí jen píchnout štětec do každého květu a myslet si, že je hotovo
květ asiminy prochází několika vývojovými stádii a dokonce pokud naneseš pyl na bliznu příliš brzy (blizna nevylučuje sekret) dojde k popálení a nekróze blizny
já jsem opyloval jak ručně tak jsem to nechával na hmyzácích a zatím se mi jeví, že jsou v opylování mnohem šikovnější
další faktor je kondice rostliny vitalita - jestli je dobře živena, velikost rostliny
no a ještě bych přidal odrůdová schopnost nést ovoce zatím se mi jeví, že některé odrůdy jsou velmi produktivní a jiné s tím pokulhávají...
|
|
|
|
|
|
|
host - 118.226 (?), 20.4.2016 11:59
ako to vidite s odrodami? pestujem vo vyske asi 350 mnm 3 kulturne druhy a dva semenace. najskorsia a najvitalnejsia sa mi javi Lady D, najmenej vitalna a najviac chulostiva na sucho a priame slnko Ithaca a taky priemer je PA golden 3. Mozem ockovat po cely rok? Skusal som ockovat slivky len tak v priebehu roka hocikedy ked ma napadlo a zda sa ze vsetko rastie uplne v pohode.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|