Kohout a co teď?
|
|
|
|
|
|
|
Oxalistriangularis - Zlatý Zahrádkář (578) - 45.164 (?) 15.6.2015 11:32, zobrazeno: 72200x
Loni touto dobou se mi pod kvočnou z 6ti pokusných vajec vylíhla kuřátka, 5 slepiček a 1 kohoutek (vlašky). Vychovala jsem si je, bylo to fajn a zábavné. Letos kohout z ničeho nic začal svádět líté boje s labradorem, nevyhrál, ale přesto na psa občas útočí, teď už zásadně jen zezadu. Po dvou týdnech od prvního útorku na psa provedl už druhý útok na moje nohy. Udělal mi pěkně krvavé škrábance, takže ať jdu kam jdu, vždycky si beru koště. Vzhledem k tomu, že je výborný letec (plot 2 m pro něho není žádná výška), obávám se jeho náletu na mou hlavu, proto bych se nechtěla ocitnout při jeho případné útočné akci s holýma rukama. Ráda bych věděla, zda někdo má zkušenost a mohl poradit zda něco dělám špatně, nebo co dělat, aby kohout neútočil. Kohout se slepicema mají volný pohyb jak po dvoře, tak i po zahradě. Nelze se jim vyhnout, naopak, jak se objevím už jsou okolo mě. Bude nutné z něj uvařit polévku, nebo ne?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Veselka10 - Stříbrný Zahrádkář (362) - 134.151 (?), 15.6.2015 13:07
Tak já bych nejdřív zkusila ty další slípky a ev. až teprve poté řešit jinak.
Osobně si myslím, že to další nebude třeba, když bude mít kohoutek dostatečný harém a znaven povinnostmi už nebude mít potřebu dělat "blbosti".
|
|
|
|
|
|
|
host - 157.239 (?), 15.6.2015 15:26
Já svůj názor dal do placu, zastřižení letek je dočasná záležitost-nepleťme si s týráním-do toho má na kiláky daleko! Na krátkou dobu to nabušenému mladému kokrháči srazí-obrazně-hřebínek, taky ho to celkově mírně ochladí a on přestane vidět své okolí červeným filtrem. Potom bude chvíle času na pořízení dalších nositelek. Než se tak stane, počítejte s recidivou agrese, ale nenechte se vyprovokovat k nepřiměřeně silné, prudké reakci, stavte se kurovi čelem, klidně na něj mluvte, metlu používejte spíš jako štít. Před vstupem mezi hejno hoďte hrst pšenice naširoko do výběhu-tam, kam zrovna nemáte v úmyslu kráčet. Pohybujte se pomalu, vzpříma a sebevědomě. Pes se musí s opeřenci nutně kontaktovat? S.P.,Ch.
|
|
|
|
|
|
|
Oxalistriangularis - Zlatý Zahrádkář (578) - 33.226 (?), 15.6.2015 16:50
Kohout má těch slepiček celkem 9, čtyři jsou starší, z nichž jedna ty mladé loni v létě vyseděla. Otec mého kohouta (od sousedů) šel na pekáč právě proto, že to s ním dál nešlo jak byl zlý a právě v té době můj kohoutek začal nasedat na slepice. Nedařilo se mu to pokaždé a moje starší slepice, které neměly nikdy kohouta, mu i nabančily, tak uletěl přes plot, kde slepice zvyklé na kohouta byly teď bez něj a přijaly ho. Byl tam asi měsíc, když sousedka přinesla do jejich zahrady 5 nových kohoutů. Asi se mu nechtělo svádět s nimi boje, tak se zase vrátil. Vypudili ho ale moji dva psi, kteří ochraňovatelsky zasahovali, když nasedal na slepice ač teď už to uměl a slepice už neprotestovaly. Tak znova uletěl. Vrátil se za 2 týdny, dávala jsem pozor, aby si ho psi nevšímali a psi poslechli. Od té doby, zhruba od ledna t.r. si bendí jak v ráji, má svoje slepičky a psi si ho nevšímají.
Víc slepiček si opravdu nechci pořizovat, protože ty původní 4 byly akorát dostačující. Když z nich jedna začala kvokat, nepomohlo nic, aby přestala. Byla rozhodnuta sedět na hnízdě, kdyby jí to mělo stát život. Seděla na podkladku, byla už tak lehoučká (kost, kůže a peří) a vytrvalá až k neuvěření. Proto jsme udělali ten pokus s pár vajíčky.
Letky určitě přistřihnu, ale jak se brousí ostruhy vůbec nevím. Jsem šikovná, ale zvládla bych to vůbec? Asi se bude vzpouzet. Jak se to dělá?
|
|
|
|
|
|
|
Veselka10 - Stříbrný Zahrádkář (362) - 134.151 (?), 16.6.2015 2:22
S přistřihováním letek, ev. ty ostruhy Vám S.P.Ch. určitě rád poradí. Já jsem to nepotřebovala použít, takže praktické zkušenosti nemám.
Neodpustím si, ale jednu věc. Chápu, že máte ideální počet slepic pro Vás, ale rozhodně pro kohouta a mlaďocha už vůbec ne.
Už jsem to tu psala v jiné diskuzi, nelze to brát úplně striktně, ale na jednoho dospělého kohouta běžné velikosti by mělo být cca 20 slepic. Kohoutek má své potřeby a při malém počtu slepic je obtěžuje příliš často. Důsledky z toho plynou dva... buď se slepice nechají, kohout je v pohodě, ale slípky to přímo fyzicky odnášejí vytrhanými brky, podrápaním apod. a nebo se slepice nenechají a kohout nemá prostě kde vybít tu energii.
Kohout není mužskej, který když ženská nechce sex, může vědomě třeba zalézt pod studenou sprchu.
Budu-li to brát podle našeho hejna, já si radši pořídila kohoutka liliputa... častější obtěžování vzhledem k jeho velikosti slípky spíše snesou... tak poté co nám zůstalo už jen 11 slepiček už bylo znát, že je jich na něj málo a tak jsme dokoupili 6 kuřic krátce před snáškou a k tomu si odchovávám 5 kuřat Maransek. Akorát jak rostou tak to vypadá, že z těch pěti budou 3 kohoutci, tak buď se mi podaří najít jim domov a nebo budou muset prdky na pekáč, protože tolik slepic, aby to klapalo už opravdu mít nemůžeme.
Nicméně jestli 9 nebo o pár více, to fakt nehraje pro člověka tak významnou roli, pro kohouta ano a případné vajíčka navíc se vždy někde udají.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 178.38 (?), 17.6.2015 12:54
Už jsem to psala někde jinde ke slepicím. Babička měla slepice celý život, tcháni měli slepice celý život a věřte, že každý druhý kouhout, kvůli útočení na lidi, skončil na pekáči. Alespoň ten od babičky měl slípek vždycky minimálně 12(to vím, bydlela jsem tam) a tohle opravdu nepomohlo. Slepice měly k dispozici hektarový pozemek, kurník, zakryté popeliště, vodu... řekla bych, že pro většinu dnešních slepic v pidi výběhu - slepičí ráj. Nepomohlo.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|