Jak je to se zobáky u slepica a výška plotu?
|
|
|
|
|
|
|
Ivčadal - (8) - 205.24 (?) 5.5.2012 22:40, zobrazeno: 61136x
Prosím o radu.Máme nové slepice těsně před snáškou a dozvěděla jsem se že se jim v zobáku dělá nějaký tvdý zub, který jim brání v přímání potravy, prý se to musí odstranit jinak umžou hlady.Nikde jsem nenašla žádné informace jak na to, co s tím a jestli je to pravda.Povídala p.sousedka. A také by mě zajímalo, jak vysoko slepice vyskočí, když má zastřižená křídla, plot má soused asi 1,3 m vysoký, dřevěný. Přeskočí či ne.Děkuji za radu.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 54.5 (?), 6.5.2012 13:47
Dobrý den, v prvé řadě je třeba zjistit jestli Vašim slepicím něco je. Jesliže nejsou v pořádku, tak hledat příznaky a příčinu. Z Vašeho dotazu vyplývá že jedna paní povídala, že vaše kuřice musí mít problém. Otázka zní: Mají? Slepičky přestaly žrát?, Jsou skleslé? Kýchají? Pro případ, že jim něco je, stačí vyfotit a vložit to sem. Pokud jsou slepice v pořádku a normálně se chovají, tak nic neřešte.
Slepice přeletí nejčasteji ze zvědavosti, pokud jejim výbeh malý a nevyhovující a zvláště je-li za plotem něco potravně zajímavějšího napřílad kompost nebo záhony. Kuřice před snáškou jsou zpravidla lehčí a pohyblivější, se započnutou snáškou slepice podstatně zklidní. I když i přesto může přeletování jako jistý návyk zůstat.
Jako radu bych Vám dal: vyčkejte až jestli slepice začnou přeletovat a pak teprv problém řešte zastřižením letek na jednom křídle. Často přeletuje jen třeba jedna nejpilnější z hejna. Takže stačí ostříhat ji a ostatní nechat. A jen na okraj 130cm plůtek postačí většině středně těžkých plemen jako jsou amroxky, australky, hempšírky, plymutky rodajlednky, maransky a pod..., protože svou aktivitu směrem do vzduchu ze své přirozenosti prakticky neprojevují. Ale to až se trochu do chovu slepic zapálíte:-)
Juraj Kafka
|
|
|
|
|
|
|
Ivčadal - (8) - 205.24 (?), 6.5.2012 16:35
Díky za odpověď, máme 15.slepiček a kohoutka, sousedka mě tak vystrašila, že jsme dnes studovali jejich zobáky a pod jazykem zespoda mají takovou světlou slupinku a ta se prý musí odstranit nehtem, což je speciální postup a málo kdo to prý umí, mám z toho hrůzu.Nevím komu bych řekla, mě to nejde.Jsou to prý típky.Poraďte mi nějaký zaručený postup, jak na to.Dnes nám snesli první vejce-měkké.Děkuji za rady Iveta
|
|
|
|
|
|
|
host - 16.163 (?), 6.5.2012 17:16
Přestaňte si komplikovat život. Pokud slepice normálně přijímá potravu, nevymýšlejte žádná řešení. To, co má slepice pod jazykem je zcela fyziologický úkaz, jmenuje se to podjazyčná žláza. U slepice zpravidla nepůsobí žádné problémy. Představte si, jak v hale s 10 tisíci slepic, chodí nějaká zručná pracovnice a každé slepici nehtem ošetřuje tipec. To je pěkná představa, že? Občas se stává u kachen, že se tato podjazyčná žláza zanítí, pak je třeba zhnisaný obsah odstranit, aby bylo možné normální přijímání potravy. Slepice nechte v klidu žít, sousedku odkažte do příslušných mezí a mějte radost z chovatelských úspěchů.
|
|
|
|
|
|
|
Ježek - (2) - 16.22 (?), 6.5.2012 18:17
Tím zubem na zobáku zřejmě myslíte tipec, pokud nežerou a jsou apatické, stačí jim to odloupnout nehtem, staré babky to umějí, pozeptejte se v okolí nějaké důchodkyně, nejlíp chovatelky.
|
|
|
|
|
|
|
host - 133.156 (?), 6.5.2012 19:58
Dobrý den
Je mi už 50 let a moji rodiče chovali a stále ještě chovají slepice a nikdy jsem se nesetkala s tím, že by nějaká jejich slepice měla tipec(jak říkala Vaše sousedka- tvrdý zub).Ovšem už moje babička mi vždycky připomínala, že slepice nesmí dostat horké krmení(např.když jsem jim jako dítě nesla zbytky od oběda a zbytky byly ještě horké.Nejdřív musely vychládnou a pak se jim to smělo dát.)Asi měla babička pravdu, protože jsem zkoušela hledat na internetu odkazy týkající se slova tipec a našla jsem toto:(viz.jednotlivé odstavce jsou jednotlivé odkazy, některé jsou bez háčků a čárek). A i tam je zmínka o teplotě krmiva.Ovšem v posledním přízpěvku je to popisováno, jako nehet pod jazykem.Tak nevím.Přečtete si to celé, snad jsem Vám aspoň trochu pomohla.M.
tipec, což je chorobný zrohovatělý povrch jazyka u drůbeže. Když má drůbež na jazyku tipec, nevydává normální silné zvuky, ale jen takové típání, tedy zvuky slabé a vysoké. A zatnout tipec původně znamenalo tento chorobný zrohovatělý povrch z jazyka slepic odstranit. Nevím, jak se to dělalo, ale slovníky uvádějí kromě spojení zatnout tipec i spojení brát tipec, stahovat tipec, zatrhnout tipec, strhnout, zmáčknout a také srazit tipec. Tím, že jsme slepici či kuřeti zatnuli, zmáčkli, strhli a tak dále tipec, ten tipec jsme odstranili, tedy zničili."Otevřete slepici zobák a pokud bude mít něco na kořenu jazyka tak to je tipec, veví sice jak je to u slepic přesně ale kachny trpí něčím podobným je to jako puchýř, ten se jenom proříznul a nasypala se na to sůl
Jedna se o tipec z ceho vznika nevim ale kdyz ho slepice mela nemohla zrat babicka i matka slepici chytla vytahla ji jazyk a tipec podebrala nehtem nebo nozikem a strhla pak to namazala sadlem veterinar to udela skalpelem a natre nejakou desinfekci vysledek je ale stejny bez zakroku by slipka posla takze je potreba ji pomoci
Babička tvrdila, že "tipec" se slepici udělá, když se jí dají příliš teplé zbytky z kuchyně a přísně dbala, aby se to nestalo.
prosím o radu jak mám slepicím a kohoutu odstranit tipec.asi jsem to zavinila horkou vodou v době mrazů.stále hází hlavou. Jestli jste to nikdy nedělala, tak bude nejlepší, když někoho poprosíte, aby vám to ukázal. Podle toho co píšete se mi zdá, že ani nevíte co to vlastně tipec je a čím vzniká. Rozhodně horkou vodou ne. A to že vám stále hází hlavou bych přisoudil spíše tomu, že jste je přiopařila. Občas strhávám tipec u slepiček koupených z velkochovu, ale domácí kuřata co chodí venku a mají možnost si obrušovat patří spíše do vyjímky. Laicky řečeno je to takový "nehet" tvořící se na spodku jazyka.
|
|
|
|
|
|
|
host - 54.5 (?), 7.5.2012 0:31
To je zajímavé ale pořád nikdo nevysvětlil co to je a a proč se to děje, Tipec pokud vím já tak má původ v rýmě drůbeže tj. v nevhodném chovném prostředí(vlhko a průvan, špatná zoohygiena), dále také trichomoniaza což je žlutý sýrovitý povlak nebo bradavičky v dutině zobákové, slepice rovněž nemůže žrát, dále čirý až hnisavý výtok z nozder, případně z očí, či z ušních otvorů. Způsobjí to bakterie a Mykoplasmy. Otok obličejové části až k oslepnutí. To jsou podobné a však pod různým původem nabyté příznaky, které se mohou souhrně nazývat tipec, zvláště když slepice kýchají nebo frkají a pohazují hlavou.
Samozřejmě pokud dáte slepicím horké krmivo nebo vodu tak se opaří jazyk a ten se zřejmě svleče jako když opaříte běháky.
Zadavatelce: prosíme, vyfoťte nám za pomoci digitálu a ještě jedné osoby dutinu zobákovou některé z vašich svěřenkyň. A kouknem na to.
Juraj Kafka
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Ivčadal - (8) - 205.24 (?), 7.5.2012 17:09
Budu se snažit to vyfotit, ale nevím jeslti to dostanu do počítače.Uvidíme.Jinak mockrát děkuji za rady.
|
|
|
|
|
|
|
brousek - Bronzový Zahrádkář (71) - 175.210 (?), 30.1.2013 8:14
Pokud budu vpuštěn, tak se dozvíte co je tipec a co s ním.
Změny na jazyku: Zvýšené rohovatění sliznice na špičce a horní ploše jazyka u kuřat a slepic, zvané tipec, neni důvodem k násilnému odstranění (strhávání). Spíše je třeba zajistit přísun vitaminu A a minerálií. Tak zvané žabky u kořene jazyka housat a káčat jsou charakterisovány želatinózním zánětem tukového polštáře. Znemožňují přijímání potravy, housata slábnou, posedávají a mohou za několik dnů i uhynout. Na jazyku se vytvářejí bolestivé, teplé, kulovité zduření žlutavé barvy, velikosti třešňové pecky. Je nezbytné okamžité rozříznutí a uvolnění rosolovitého obsahu. Preventivně se mají podávat minerálie a stopvé prvky, např. pravidelně podávat přípravek Vita-Plastin.
brousek
|
|
|
|
|
|
|
Ivčadal - (8) - 205.69 (?), 15.8.2012 19:10
Vyfotila jsem náš kurník pro 15 slepic, vlastnoručně vyrobený.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|