Samec má v květu jen prašníky, většinou žluté. Samice má v květu i zárodek plodu, na jehož vrcholu ční bílé pestíky jako paprsky=aktinos=podle toho aktinidia.mám názor, že i v samčím květu je malilinký zárodek plodu, ten má tvar podobný tvaru plodu, ze kterého se vyšlo. to se dá využít ke šlechtění.
Panašování listů je i u některých samic, ne však tolik jako u samců.na jaře je krásné, bílé a přechází do nádherné růžové, ale brzy se začne ztrácet a
špinavět. Ovoce je měkké, má velmi tenkou slupku.Nedá se transportovat.
Rostlina potřebuje mulčování asi 20-30cm vysoko humusem a natrvalo, to pomáhá udržet vláhu. Sucha šopatně snáší a některé oédrůdy mají po přischnutí dost špatnou příchuť. Dobré odrůdy jsou však velmi lahodné a co je cenné je to, že obsah vitamínu C je 1520mg%, čili stačí 1-2 bobule na denní dávku.Ovšem když člověk přijde ke keři plným tak dobrého ovoce, sní třeba i půl kila a nic se neděje. Lidé trpící alergií potřebují sice vyšší dávky vitamínu C, ale někteří trpí alergií na aktinidie, je třeba aby si každý vyzkoušel, jestli ho po tom nebude moc škrábat v krku.A trochu podáždění neuškodí, není-li to moc. V období sucha snad každý kdo má rostliny rád s nimi cítí a zaleje je, i stromy. Viděl jsem v receptáři krásnou úrodu aktinidie arguta. druhý rok jsem se k tomu zahrádkáři šel podívat, a rostliny byly mrtvé. Přischly a nepřežily to.Nesnáší ani přemokření. Lituji, že nejsem schopen množit rostliny. Nestačím udržet při životě ani to, co mám.Zdravím Kola Jan,Ostrava-Poruba