Oskeruše - zkušenosti s pěstováním

HONZAD - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (497) - 64.32 (?) 
9.8.2009 9:13

S hnědnutím listů nemám zatím zkušenost, několik malých oskeruší mi odumřelo v dulsledku nějaké houbové choroby v kořenech. Oskeruše je citlivá na přemokření kořenů, potom snadno dojde k infekci, rostlina sklápí listy a odumírá.

Možná by vás mohl zajímat příspěvek na vedlejším vlákně - Nemoc na oskeruši.

Malé oskeruše mi od jara docela vyrostly - posílám foto.

HONZA

od jara do srpna
od jara do srpna

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna

host - 24.183 (?), 21.10.2011 17:45

Uplynuly dva roky od mého předešlého příspěvku. Během zimy 2009/2010 mi stromek zmrznul a následující jaro obrazil na úrovni země. Teď po dvou dalších sezónách se délka špičáku opět blíží dvěma metrům a jsem zvědavý na zimu.

HONZAD - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (497) - 102.198 (?), 13.9.2009 20:49

Tak už zase po roce přichází čas oskeruší. U nás již začínají padat plody. Pokud by si někdo chtěl vypěstovat vlastní oskeruši, tak je nejlepší doba na to, aby se poohlédl po nejbližším stromě a pozbíral plody. Já tak již učinil, a přemýšlím, že bych pro ně letos našel i kuchyňské využití. 

Nevíte někdo jak to letos vypadá s úrodou v naší oskeruošvé Mekkce - Tvarožné Lhotě a okolí? Příští víkend by tam mělo tuším být oskerušobraní. 

Oskoruše
Oskoruše

HONZAD - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (497) - 119.198 (?), 13.9.2010 20:23

Jak letos vypadají oskeruše? Letošní vlhký rok měl dle mých poznatků katastrofální vliv na oskeruše. Všechny stromy co jsem letos viděl velmi utrpěly strupovitostí (stejná choroba co napadá jabloně). Projevuje se to tím, že stromy stratí téměř veškeré listí, letorosty se nevytvoří, ůroda je mizerná a i na plodech je vidět napadení. Zajímalo by mě, zda někdo potvrdí moje pozorování. Jak jsou na tom oskeruše u vás?

Oskeruše napadená strupovitosí 10.9.2010
Oskeruše napadená strupovitosí 10.9.2010

MZ - Bronzový Zahrádkář .Bronzový Zahrádkář. (82) - 252.250 (?), 8.2.2011 21:07

V roce 2010 byl tlak strupovitosti opravdu velký.Ale velmi záleželo i na lokalitě a jednotlivému stromu.Co jsem viděl (září),  tak i dva stromy od sebe vzdálené nějakých 200-300 metrů reagovaly na vlhké počasí každý jinak - jeden úplně bez listí, druhý byl krásně zelený (s prvním zbarvováním listů) a s plody (i když jich bylo málo). Jen při pohledu zblízka na list byly zřejmé hnědé fleky a to i na plodech. Semenáček, který mám nasazený na zahradě, ztratil listy již na počátku srpna a na podzim byly letorosty suché.Letos zřejmě budu preventivně aplikovat postřik proti strupovitosti.

host - 152.56 (?), 10.2.2011 15:57

Ze semenáčů jich spousta jakoby z ničehonic zajde, ale u těch co vydrží nemám s nemocemi žádný problém.

host - 72.41 (?), 3.3.2015 22:16

Jak je to s oskeruší roubovanou a semenáčem? Vysadila jsem na zahradu semenáč. Roubovanou jsem nesehnala. Dočkám se plodů? Vím, že oskeruše začínají plodit pozdě. Ale dočkám se i u semenáče? Nebo mám raději sehnat ještě druhou roubovanou?

Děkuji za odpověď

host - 83.29 (?), 7.3.2015 20:24

Semenáč bude plodit určitě. Záleží na podmínkách pěstování. Uvádí se kolem osmého roku. Sehnat roubovanou rostlinu bude trochu problém. Nejjednodušší je si ji naroubovat doma. Tak jsem si jich několik namnožil. Objel jsem na kole staré stromy sebral rouby a bylo.

host - 72.41 (?), 17.3.2015 22:09

jak je to u oskeruše s řezem? Máme vysazený stromek ve tvaru špičáku. Máme postupovat klasicky, zastřihnout ve výšce, kde bychom chtěli, aby se stromek začal větvit nebo nechat růst dle jeho vlastních představ?

host - 83.29 (?), 20.3.2015 15:54

Tak záleží v jaké výšce chcete, aby se korunka vytvořila. U oskeruše se většinou nechává vysokokmen. Já jsem každoročně vyštipoval všechny boční výhony, dokud jsem nedosáhl požadované výšky kmene. Další rok jsem již vyštípl jen omlády, které vyrašily ve spodní části kmene a nechal jsem ty, které mně budou tvořit korunku. Dál už to nechám na přírodě.

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Řezání zahrandních obrubníků10.3.2025
Řezání zahrandních obrubníků8.3.2025
Nejde protočit startování mot. pily - velká komprese?7.3.2025
Obložení bazénu7.3.2025
Nejde protočit startování mot. pily - velká komprese?6.3.2025
Škarabání staré malby11.2.2025
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2025
DŮMACHALUPA.cz