Olivovník ve své domovině kolem Středomoří, ale i jinde, vyžaduje typické středomořské klima. To znamená: Horké a suché léto, relativně studenou /i kolem nuly/ a mokrou zimu. Rozhodně to není rostlina do pokoje. Na jaře ji dát ven /nejprve do stínu a po čase na plné slunce/ a před příchodem mrazíků do chodby, světlého sklepa atd. Ale kde je chladno, 5-10 stupňů. Zalévat v létě přiměřeně a v zimě nepřelévat, nejsme venku ve Španělsku. Substrát propustný, zahradní.
Dobrý den mám olivovník 2 rokem a tet po prvé nádherně kvete je obsypán květy,ale nevím jak dosáhnout toho aby mněl plody jestli musí mít k sobě jinou olivu?Kvete ružově tet v řínu je opsypán květy a nevím kdy se dá sestřihnout aby trochu zkošatěl jako se to dělá u jabloní a podobných rostlin.Tyto olivovníky mám 2 a mám je vypěstované z větviček které jsem dostala.Na internetu jsem toho moc nenašla co se týká olivovníku.Poradí mi někdo kdo ví jak nato.Děkuji Internetová adresa je Slunce30@atlas.cz
Mam asi rok rostlinku olivovniku...dve:-) a neznam jeji stari, ale podle rychlosti rustu si troufam tipovat - stari rostliny 2 roky... vyska jeste neprilis zdrevnateleho stonku cca 30 cm. Rozhodl jsem se uz z takto male roslinky vytvorit rizky...myslite ze budu uspesny? Podle doporuceni mam rizky ve kvetinacich zakryte casti PET lahve a zde se, ze se zatim drzi...
Dobry den, mam olivovnik jiz temer rok a po celou dobu mi pekne rostl az do teto doby. Najednou mu zacaly schnout a opadavat listy a ja nevim cim to je. Je to jeste pomerne mlada rostlinka, mam ji umistenou na okne, aby mela dostatek svetla i cerstvy vzduch, take zalivku se snazim dodrzovat podle navodu. Jestli s tim ma nekdo zkusenosti, mohl by mi prosim poradit? Dekuji za radu