Já určitě doporučím angrešt, který mám z drobného ovoce asi nejraději, a potom ostružiny - prakticky se o ně nemusíte starat a přesto se stále rozrůstají a plodí. Koupili jsme chatu a takový ostružinový keř tam už byl (takže odrůdu nevím), nestaráme se o něj vůbec, přesto stále žene nové a nové výhony a hrozně moc plodí. Letos byly plody velké i přes 3 cm, jako střední jahody! Je to pochoutka. Ale jak tu někdo psal - je důležité nechat je dobře dozrát, tj. když je trháte, brát jen ty co povolí při sebemenším tlaku. Jakmile se ostružina, byť již se zdá černá a zralá, nechce "pustit", pak ji nechte ještě pár dní...
A když už tu mluvíme o tom zobání ovoce, nedá mi to nezmínit, jak vždy když projíždím po nějakých polních silničkách mezi vesnicemi, nechápu, jak lidé nechají padat a hnít výborné ovoce, které roste na stromech podél cest. Já sama vždy jablky, hruškami a švestkami z těchto stromů zásobím celou rodinu, spoustu toho zavaříme, naděláme mošty... bývají tam opravdu výborné odrůdy a je škoda, že prakticky vše to spadá a shnije. A lidé co kolem nich jezdí pak jdou do supermarketu a koupí si jablka a hrušky, často dovezené bůhví odkud, za drahý peníz. Nechápu to. Já vždy takto vyrážím s česáčkem a vracím se s autem plným ovoce a s dobrým pocitem, že aspoň tato část plodů nepřijde vniveč. Zkuste to někdy také a uvidíte, jak chutné je toto přehlížené, a přitom samo se nabízející ovoce.