Dobrý den, nemám úplně typické vyvýšené záhony. Na některých místech se vyrovnává terén, jinde je vyvýšený záhon na místě mokřiny, kde by se v půdě při deštích rostliny utopily, nebo je podloží kamenité. Položit pod záhon silnou textilii bych se bála, že záhony budou velmi vysychat - pan Zdeněk má velmi specifické podmínky s častějšími srážkami, já mám záhony na chatě, kam jezdím celkem zřítka, takže se pěstování musí obejít bez zalévání. Taky záleží co máte za materiál na záhonech - kompost také více trpí vysycháním. U textilie bych také nevěděla, jak záhon udržovat v dalších letech bez poškození. A na konec jak textilii po letech zlikvidovat - nemám ráda odpad v záhohech.
V kompostu z listí a trávy rok starém pěstuji hrášek, brambory, ale místo má málo slunce a taky se projevuje vysychání - kompost není nijak ohraničen, zvýšení asi 30 cm. Výsledek záleží na dešti a práci hrabošů..
V německé literatuře jsou různé návody, kdybych měla dost místa udělala bych hrůbkkový záhon. Jinak na vylepšení půdy na záhonech a vyrovnání terénu dělám takový kompromis - na podzim vyryju díru na hloubku rýče a zem dám na stranu - do jamy dávám podzimní odpad - bez zdřevnatělých částí, dle potřeby zahrabu na podzim - vytvoří se takový hrůbek, do jara dost slehne. Případně na jaře přidám právu a promíchám s podzimní vrstvou a překryju zemí.. Jinak okraje záhonů mám z kamenů nebo ze starých cihel. EM