Lilie - prosba o rady

host - 55.140 (?) 
17.3.2008 7:45, zobrazeno: 17836x

Prosím, poraďte mi někdo, co tím zahradníci myslí, když radí, že se cibule asijských lilií nemá v létě přehřívat na úpalu? To je mám k cibulím něčím přikrýt (přece když zaprší, mohou pod krytem vznikat zapařením houby a plísně), nebo k nim zasadit nějaké půdokryvné skalničky? (což mi taky nepřipadá moc vhodné). Lilie jsem si koupila loni na podzim a letos na jaře poprvé a nechtěla bych jim nesprávným zacházením uškodit (asijské,LA, LO hybridy).Zatím pročítám různé rady, ale i ty si někdy protiřečí. Suchým  krytem u LO habridů je myšleno přikrytí chvojím na zimu? Když mám cibule lilií teď v březnu čerstvě zasazeny, mám je pohnojit - třeba NPK? Děkuji předem  za rady - Silvie

Leandrpalmares - (27) - 202.201 (?), 17.3.2008 12:56

Já sázím Lilie jak na podzim tak na jaře do země, vždy do tzv košíku kvůli hlodavcům mezi trvalky, např.denivky, jiřiny nízké, k pivoňkám i mezi růže se hodí.Samostatně dlouhé stvoly nevypadají zrovna pěkně, ve smýšeném záhoně pěkně rostou.Orientálky mají raději polostín.Brzy na jaře rozhodím po zahradě NPK. V období růstu celý záhony hnojím Krysatalonem plod a květ.Vždy při c měsíci to je když měsíc couvá a za čtrnáct dní znovu.Jak začnou kvést snižuji zálivku.Samotné květy nesprchovat vůbec, zalívat jen při zemi jinak se květy spálí.Spíše mám problémy s hlodavci pár odrůd mi zatáhli pryč.Ale jinak mi zatím krásně kvetou viz foto.Helena

Bez názvu
Bez názvu
Bez názvu
Bez názvu
Bez názvu
Bez názvu

host - 55.140 (?), 17.3.2008 14:32

Děkuji za radu, takže mezi lilie vysadím nějaké trvalky a letničky, abych je trochu přistínila. Silvie

Leandrpalmares - (27) - 202.201 (?), 17.3.2008 15:08

Ano myslím že tak by jste se mohla dostat dobrého výsledku.Ostatně chce to trpělivost a časem budete o vlastní zkušenosti bohatší a výsledek Vám určitě bude dělat velkou radost!! Moc Vám přeji at vše krásně kvete!!I já se moc těším na to čím mě letos zahrádka překvapí.Občas to chce i trochu naslouchat přírodě.Když se na některém místě nedaří je výhodou že můžeme přesazovat:))

klarka - (21) - 97.21 (?), 17.3.2008 15:48

Helenka, krásne ľalie, aby sa neprehrievali cibule, tak používam mulčovaciu kôru hrubšiu vrstvu.

Leandrpalmares - (27) - 202.201 (?), 17.3.2008 16:33

Děkuji paní Kláro i vy máte moc hezkou zahrádku je vidět že se o kytičky dobře staráte I Vám přeji pěkně rozkvetlou zahradu.

Leandrpalmares - (27) - 202.201 (?), 17.3.2008 16:44

Stojí za zmínku... kousek od nás mají sousedi podél cesty k domku záhon se zakrslými dřevinami Borovice kleče a pod.vzrostlé asi ve výši kolen i více a mezi nimi pár hnízd s trsy lilií a řeknu vám vypadá to krásně obzvláště ty čistě bílé

klarka - (21) - 97.21 (?), 20.3.2008 19:40

Helenka, až pôjdete v lete okolo, tak to tam vyfoťte a potom nám to tu, pre nás ľaliových (kvetinových)maniakov ukážete

Leandrpalmares - (27) - 202.201 (?), 20.3.2008 21:46

Pokud se mi to podaří, abych měla s sebou zrovna foták a vychytám dobu květu, tak není problém a foto sem vložím pro inspiracidržte palce.Hezké velikonoce přeji všem.Poslové jara už jsou tu!

Bez názvu
Bez názvu

host - 148.1 (?), 29.8.2008 17:44

Dnes jsem si na výstavě "Dům 2008" v Lounech koupila cibule lilií, které byly uloženy v rašelině a jsou narašené jako na jaře (nezaschlé kořeny, rašící stonek asi 5 cm dlouhý). Na můj údiv, že je vlastně po sezoně a lilie zatahují a ukládají se k zimnímu odpočinku, prodávající nereagoval, ale protože cibule byly za dobrou cenu, tak jsme si je s kamarádkou koupily. Teď marně přemýšlím, jak s nimi naložit. Zasadit ven a čekat, že porostou a zmrznou, nebo je dát do suché zeminy do nádoby a nechat je zaschnout? Jsou to vlastně probuzené cibule, ale bohužel venku se blíží podzim. Poradí mi někdo co dělat?

Předem děkuji za radu. Smékalováy

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Velký stůl z překližky10.4.2025
Velký stůl z překližky7.4.2025
Řezání zahrandních obrubníků5.4.2025
Řezání zahrandních obrubníků3.4.2025
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2025