Cibulky lilie - na zimu ven?

host - 26.141 (?) 
25.9.2006 15:07, zobrazeno: 41225x
Dobrý den. Prosím zkušenější o radu. Mají se cibule lilíí vyndávat na zimu ven z hlíny? Pokud ano, tak kdy a kdy je opět zasadit? Děkuji za radu, s pozdravem Stanislava

host - 198.34 (?), 3.10.2006 8:51
Záleží na tom, jaké druhy lilií pěstujete. Většině lilií zima a mrazy nevadí, pozor však na přemokřenou, nepropustnou, těžkou  půdu - v této přežijí jen odolné druhy např. asijské. Orientální lilie je lépe pěstovat v nevytápěném skleníku. Na zimu je tedy nevytahujeme ze země. Pokud máte nepropustnou mokrou zem, doporučuji hlízy vytáhnout a uložit ve směsi rašeliny s pilinami, na jaře co nejdříve zasadit, jen co roztaje sníh. Pěstuji lilie spoustu let, doporučuji  k pěstování tzv orientpety, které jsou velmi odolné a rok od roku krásnější s větším počtem velkých květů.

host - 238.108 (?), 17.1.2007 13:32
Taky pěstuji spoustu lilií/ tak 70/, teď mám i orientpety. Nikdy jsem žádné na zimu nevyndavala, ale dávám pod cibule rašelinu, písek, piliny. A jsou každým rokem větší. Ale taky už se mi některá ztratila. Jsem zvědavá, jak přežijí letošní zimu.

host - 35.170 (?), 31.3.2007 14:10
Jen oprava k odpovědi. Lilie nemají hlízy, jsou to cibule.

host - 20.203 (?), 24.9.2008 11:20

Lilie jsem začala pěstovat asi před pěti lety. Cibule jsem na zimu nevyndala, ale protože u nás na Šumavě bývá na podzim i v zimě velmi mokro, každý rok jsem o ty nejkrášnější orienty přišla. Letos jsem se je rozhodla na zimu vyndat a uskladnit v rašelině. Myslím, že jsem udělala dobře cibule jsou velmi pěkné. Jinak asijské hybridy vydrží prakticky opravdu všechno /mráz i mokro/ a velmi dobře a rychle se množí. Pokud nevíte jakou odrůdu vlastníte, raději si cibule vyndejte a uskladněte v rašelině v perforovaném sáčku. Zasadit co nejdříve z jara jakmile rozmrzne půda.

Miloslava

host - 186.98 (?), 25.9.2008 15:43

Vyndávání cibulí na zimu zdá se být dobrý nápad. Mě to ale dlouho nevydrželo. Je to celkem náročné, když toho máte víc. Musíte si každou cibuli označit, a uskladnit tak, aby vám moc nenarašily. Pak na jaře stihnout výsadbu... obvykle se tím cibule zpomalí, hlavně je to vopruz.  Pěstujte radši asijské lilie, orienpety, LA hybridy a jiné, např. botanické lilie. I krásná L. speciosum mi na valašsku v 550mnm docela slušně roste, o vyndávání na zimu neuvažuju.

V orientálech jsou veliké rozdíly. Většina je šlechtěných pro skleníky holandských firem a ne pro trvalou kulturu v záhonech. Nejsou tedy trvanlivé...

Zajímavá je odrůda Crystal star... ta mi připadá hodně vděčná. Je trvanlivější, vzrůstná a dělá pevné silné stonky, ani botrytis na ni moc nejde. Většina orientálů jde ale opravdu dobře v kýblech,,...ve skleníku nebo foliovníku... tam vypadaj jak vypadat maj, jsou taky mobilní... ale kdo má tu rašelinu furt kupovat?...

Karlos.

host - 188.170 (?), 1.10.2008 14:02

V časopise jsem četla, že pokud pěstujete lilie, tulipány v truhlíku, můžete cibulky nechat v poměru 2:1 zemina: písek v truhlíku i přes zimu. Truhlík obalte bublinkovou folií a přikryjte chvojím, klestím. Cibulky by měly vydržet a trochu zimy jim neublíží. 

Tento rok to budu zkoušet poprvé a doufám, že se cibulkám nic nestane. 

Jana  

host - 60.99 (?), 4.10.2008 21:47

Na jaře jsem zasadila nízké lilie do nádoby. Vzhledem k tomu, že jsem později usoudila, že nádoba je pro lilie nízká, rozhodla jsem se je na podzim vyndat. Nyní po zaschnutí stonků jsem je z nádoby vyndala a byla jsem překvapena, že nad každou cibulí se na stonku vytvořila růžice malých cibulek. Je to obvyklé? Poraďte co s nimi dál. Odstranit je? Nebo odpadnou samy? Jak je uchovat? Kdy je mohu znovu vysadit?

Dík za rady.

host - 131.85 (?), 30.11.2008 18:46

LIlie zákrslé je nejlépe před zimou prohlídnout a po desinfekci znovu nasadit do nádoby. Malé clbuky vysadit stejně do další mísky. Na zimu je ponechat venku, zasypap pilinami a zabezpečit proti dešti. Ve sklepě v teple by mohly časně rašít.  Vladislav

host - 91.57 (?), 6.10.2008 20:56

Krpmě jiných lilií mám i několik orientálních - přezimovaly bez problémů venku, jen jsem přes ně na zimu položila tabulku skla kvůli vlhkosti...

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Jak je to s kvalitou Red Einhell?9:21
Jak je to s kvalitou Red Einhell?9:06
Jak je to s kvalitou Red Einhell?7:45
Jak je to s kvalitou Red Einhell?20.11.2024
Sádrokarton Norgips - zkušenosti?17.11.2024
Tavná pistole Tafix Koventa15.11.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz