Japo se pěstoval ještě nedávno a nyní Japo II. Jestli nemá odrůda množení, tak v podstatě neexistuje. Můžete tvrdit něco jiného. Jestli však Karla IV prohlašujete za jarní česnek, tak informace od Vás musím brát s velikou rezervou.
Česnek Karel IV je moravskou konkurencí Kozákových česneků ze SEMO. Přiznávám se, že díky problémům jež má Semo s dostatečným množením, s touto odrůdou zkušenost nemám, opírám se o informace zahrádkářů jež je zveřejnují na stránkách nejen Sema. Československé zelinářské šlechtění, bylo po mnoho desetiletí významně svázáno s rodem šlechtitelů Pourů, nejen jejich stále oblíbené Pourovo zelí, ale i cibule Zlatava nebo česnek JAroslavPOur, jsou toho příkladem.
Já letos Karla IV. vysadil poprvé a jsem velmi spokojen. Spolu s Dukátem (druhou nekozákovskou odrůdou) má největší cibule i stroužky. Chuť a trvanlivost odzkoušené nemám,.
Tento týden sklázám česnek sázený loni koncem listopadu ze dvou no name sadeb (španělské a české z PennyMarketu :-)) a z loňských pacibulek taky asi španělských. Jak se psalo v této diskusi, strčídám místa na malé zahrádce a sázel jsem po bramborách. Soused se mi zmínil, že před výsázením do řádků ještě přidá písek, aby stroužky byly jakoby v drenáži. A To má česnek prý rád... A taky stříká proti plásni, což já nedělám a mám česnek domácí bio :-) A letošní výnos? Hlávky jsou spíše drobnější asi kolem 5 -7 cm v průměru. Sklízel jsem protože už se nať zlomila a asi už začínala plesnivět - usychat... Z pacibulek byly stroužky asi 1-2 cm velké, suším je a letos je dám asi po vykopaných malinách nebo zase po bramborách.. S pozdravem Aleš Mičurin :-)
z pacibulek mám už druhou sklizeň. Letošní tento týden sklizené stroužky (pravděpodobně nějaký španělský druh z Penny marketu) a velikostně je 1-2 cm. Vše sázeno do mokra bez moření loni na přelomu listopadu a prosince mezi řádky stroužků opět nějakého španělského a českého no name česneku z Penny. Předplodina - janí cibulka + brambory. Sklizeno tento týden, hlávky cca 5-7 cm, bio kvalita, bez moření a stříkání. Nať už polehávala a vypadalo to, že začíná plesnivět... Soused má metodu sázení česneku do řádků vysypaných páskem jako drenáží pod stroužky. Prý je to velmi šikovné... :-)