Česnek
|
|
|
|
 |
 |
|
host - 22.165 (?) 7.4.2012 12:37
Sadili jsme začátkem prosince česnek od kolegy, který jej sazí již 40let pořád ten stejnej dokola.Bratr na stejném pozemku, ve stejnou dobu koupenej sadbovej.V půli března byl bratrův již venku, zato náš sem tam nesměle vystrkoval špičky.Stav k dnešnímu dni: Bratrovi celej prostředek záhonu uhynul, nebo nevzešel tak 50% ale okraje jsou pěkné.Nám vzešel skoro všechen a už bratrův dohání.Již jsem to nevydržel, a česnek zalil, okopal a poledkoval.Tady je neskutečné sucho.Proč bráchovi půlka odešla -drahej sadbovej a nám darovanej vzešel všechen?Přitom záhony máme od sebe tak 20m.Jestli obchodníci kvůli zisku nepřidají mezi kvalitu i nějakou ČÍNU.Zdraví Lada Brno západ.
|
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
host - 191.172 (?), 7.4.2012 18:39
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 151.98 (?), 7.4.2012 19:46
Česnek pěstuji snad dvacet let - severní Morava, pod Beskydami, cca 1000 stroužků. Líbí se mi jako rostlina. Sázím na podzim v říjnu, sázím většinu své sadby, část koupené, vysévám každoročně i pacibulky, ničím nemořím. Na podzim přikrývám záhony listím z ořešáků a poslední tři roky ještě přesypávám koňským hnojem. Česnek roste pěkně, i letos se povedl. Naštěstí během největších mrazů u nás letos byla bohatá sněhová přikrývka. Chápu zklamání pěstitelů, kterým česnek,,odešel". Vzhledem k posledním diskuzím o vymrznutí česneku jsem ještě dnes vysadila nebo spíše vysela pacibulky, které přezimovaly venku pod pergolou a byly jen na ozdobu. Pouze pár z nich bylo zmrzlých. Přemýšlím, že dosadím ještě česneky, které mi zbyly z lońské sklizně a které asi nespotřebujeme. Snad ještě dorostou :-).
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 220.182 (?), 7.4.2012 21:24
U nás v osadě "odešel" česnek skoro všem, co ho sázeli - ať sadbový, nebo svůj, ať mořený, či ne. Jakžtakž se udržel těm, co sázeli dost pozdě. To by odpovídalo názoru hosta 181.241 z 31.3. v 18:37... Lída
|
|
 |
|
 |
|
 |
|
 |
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
Paľo. - Diamantový Zahrádkář (1739) - 224.61 (?), 12.4.2012 14:59
Faktorov, ktoré by mohli byť na príčine tohtoročného "cesnakového fiaska", je už vymenovaných najmenej 6: mráz, hniloba, sucho, pôda, sadba a dokonca aj Ing.Kozák. Všetci istotne nemali rovnaké podmienky, preto na príčine boli zrejme rôzne kombinácie týchto faktorov. Myslím si, že komu cesnak v ľahkej pôde vzácne zmrzol, tomu aj zhnil. Podľa obrovského deficítu zrážok v posledných mesiacoch si naďalej myslím, že hlavným oslabujúcim faktorom bolo pre vysadený cesnak SUCHO, trvajúce hlavne na Morave (aj u nás na Záhorí) od výsadby až doteraz. Mráz už iba dokončil dielo skazy. Preto sa cesnaku zaliatemu vodou ako na ryžovom poli darilo podstatne lepšie.
|
|
 |
|
 |
|
 |
|
|
 |
|
 |