Rajčata, kroutí se vrcholy

host - 254.14 (?)
16.6.2013 20:59

Takýto problém som mal i ja na rajčinách v skleniku.Odborník z Flora servisu potvrdil že je to dôsledok herbicidu.Ten herbicid sa mi dostal do kompostu s trávou z futbalového ihriska.

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna

host - 117.125 (?), 14.6.2013 22:02

to bych taky rád chtěl vědět. Dokonce jsem to postříkal i karatem, protože mi jeden zahradník řekl, že to vypadá na roztočíka, ale nepomohlo je to furt stejný. Mam je ve skleníku, tak jsem dvě přesadil před čtrnácti dny ale je to stále zkroucenýa téměř to neroste.

m3f - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (5585) - 242.167 (?), 14.6.2013 22:16

Pokud jsou přesazeny do zdravé půdy tak to bude trvat až měsíc než se zmátoří.

KUKY - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (4549) - 38.136 (?), 14.6.2013 22:58

Já bych řekl, že to je opravdu virového původu. Já to měl kdysi a žádné herbicidy jsem opravdu nepoužíval. Mělo to třeba jen jedno rajče z celého záhonu. Vlastní sazenice, zemina... Virových chorob rajčat je moc. Bohužel na internetu často nejsou fotky. Přenáší se semenem, mšicemi i rukama, Ta sazenice nic moc už neudělá. Pkud si ji necháte, tak vyštipování této si nechte až nakonec. A sem tam taky likvidovat mšice. Mají to sazenice spíš na počátku růstu.

host - 254.14 (?), 16.6.2013 20:59

Takýto problém som mal i ja na rajčinách v skleniku.Odborník z Flora servisu potvrdil že je to dôsledok herbicidu.Ten herbicid sa mi dostal do kompostu s trávou z futbalového ihriska.

host - 124.58 (?), 18.3.2014 13:07

Píši s křížkem po funuse, teprve teď jsem na diskuzi narazil. Podobně reagují rajčata na přehnojení dusíkem. Nasvědčuje tomu i ta sytá zeleň a typický je i ten velký list, jehož část je vidět na snímku dole vlevo. Asi máte kvalitní půdu a moc hnojíte dusíkem.

Vladimír

host - 3.120 (?), 2.5.2014 19:47

To je dobře, že píšete"s křížkem po funuse".Řeším stejný problém.Mám sadbu rajčat v kelímkách ve foliáku.Dokud byly doma za oknem, bez problému.Teď jim začaly zakrňovat a kroutit se vrcholky.Poškození herbicidy jsem vyloučila.Virozu asi taky, protože jde o více druhů rajčat a každý druh je k ní jinak náchylný.Jenže jsem jim "přilepšila" postřikem na list ze zkvašeného naředěného slepičince.Tak si myslím, že jsem také přehnojila dusíkem.Porostou dál správně, nebo jsou poničeny definitivně?

Děkuji za odpověď

galloway pippin - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1408) - 179.38 (?), 17.6.2014 10:31

Svinování listů
Projevem poruchy je svinování listů rajčat, při kterém se okraje listů stáčejí podélně směrem nahoru. Svinuté listy jsou většinou tuhé a křehké. Často se jedná o jev přechodný, který se časem ztrácí. Někdy se uvádí, že tato porucha souvisí s nepravidelným přijmem vody, jindy je spojována s intenzivním odstraňováním spodních listů nebo s odstraněním vrcholů rostlin. Za další příčinu této poruchy se uvádí ukládání škrobu ve spodních listech rostlin. Vlivem nadbytku škrobu se pak listy svinují a stávají se křehkými. Přesná příčina této poruchy je stále neznámá. Nikdy by neměla být zaměňována s virovou svinutkou (PLRV), která se občas může objevit i u rajčat. Jednoznačné je, že jednotlivé odrůdy jsou k této poruše odlišně náchylné.

Mimmo - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2261) - 65.132 (?), 18.6.2014 22:15

Teoreticky tomu moc nerozumím, ale část rajčat mi udělala totéž. Myslím, že sazenice potřebovaly na noc chladnější vzduch. Po výsadbě jsem počkal na zálistky a vyvázal jsem je. Vadný vrchol jsem vylomil a zdravý zálistek převzal jeho funkci. Nevypadalo to, že by kroucení samo zmizlo.

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Jak je to s kvalitou Red Einhell?22.11.2024
Inspiraci pro zahradní domky22.11.2024
Obsyp zapuštěného bazénu22.11.2024
Jak je to s kvalitou Red Einhell?21.11.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz