Dobrý den,
posledních několik měsíců se peru u svých dvou tlustic s podivnou chrobou listů. Jenom krátce k tomu, co se s rostlinami předtím dělo. Starala se o ně moje máma, která si bohužel většinu rostlin plete s lekníny, takže vpodstatě plavaly ve vodě. Mně se jich zželelo, tak jsem se jich ujal. Zdály se mi nakažené nějakou plísňovou chorobou, tak jsem je přestříkal fungicidem Teldor 500 SC - nic lepšího jsem neměl, kořeny zalil slabě růžovým roztokem hypermanganu a přesadil do hlíny pro sukulenty. Posledních pár měsíců měly výrazně sníženou zálivku. Světlý povlak na listech stále přetrvával, ale vypadaly, že se jim začalo dařit lépe.
V posledních dnech se mi zdá, že se stav rostlin o něco zhoršil. Možná, že je nějaký člen rodiny tajně zalívá, ale ve vodě rozhodně nestojí, mají jen mokrou hlínu. A i kdyby, neměly by takhle vypadat. Podívejte se na fotky níže.
Co se týče umístění rostlin, rostliny jsou umístěny na parapetu u okna v normální obytné místnosti - lepší místo nemáme - ve sklepě není okno a byly by ve tmě a na chodbě v bytovce přes zimu i mrzne (chcíplo nám tam už pár kytek). U okna mají snad alespoň trochu zimu.
Může mi někdo poradit, co mám s rostlinami dělat? O jakou chorobu se jedná a jak ji léčit?
Děkuji za Vaši odpověď,
Dominik