Tak tak, kávovník je zajmíavá rostlina se specifickými nároky. Já ho mám pár let, zkoušel jsem ho doma, kde přes léto rostl krásně, ale přes zimu se mu nedařilo, přesně jak tady mnozí píšete, bez příčiny velké hnědnutí a opad listů. Já se domnívám, že by to mohlo být kombinací málo světla a vysoká teplota. Většina těchto problémů se děje v zimě, kdy je světla žalostně málo.
Řešením je kávovník přesunout do chladnějších prostor, ideálně kolem 15 a dát mu max světla. Díky chladnu nebude tolik růst a tím pádem zpomalý své životní funkce a bude mu stačit i to málo světla, které tady v zimě máme. Pokud je venku mlha celý den a světlo je jen 8 hodin denně, je to prakticky jako by byl ve tmě, napadlo vás to někdy?
Co ho mám v zimní zahradě jede bez problémů, letos poprvé zakvet a zřejmně se tam udrží i jeden plod.
A ještě jedna zajímavost, ve skleníku v brně Lužánkách mají jeden 2 m exemplář, nádherně střižený. V zimě má teploty kolem 10°C a jednou si prožit teplotu i -2°C po celou noc. A přežil to! Majitel ho políval teplou vodou a na jaře krásně obrazil.