Je to suchá skvrnitost listů?

host - 116.14 (?) 
5.6.2013 14:14, zobrazeno: 8431x

Na broskvoních se mi začaly objevovat červenohnědé skvrny a dírky, napadené listy opadávají. Už to mám na všech broskvoních, nejdéle odolávala 1 rok stará a už se to objevuje i na meruňkách. Co jsem kde přečetl, tak by to mohla být ta suchá skvrnitost, i když jsem najaře poctivě stříkal proti kadeřavosti. Mám zase stříkat Kuprikolem?

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna

Vinšálek - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1862) - 82.212 (?), 5.6.2013 19:46

Mohla by to být suchá skvrnitost- houba Stigmina, ale zdá se mi to nějak brzo. Podobné nekrozy u peckovin způsobuje ještě jedna houba na kterou si nevzpomenu, musel bych to hledat. Rozlišit se to dá jen v laboratoři.

Nicméně způsob ochrany je stejný. Kuprikol by příliš nepomohl. Nejlépe použít nějaký triazolový přípravek, povolený do peckovin (Horizon, Talent) ,nebo kontaktní Syllit či Delan.  Nejúčinnější by byla kombinace těch triazolů a kontaktů. Potřeba budou asi 2 ošetření. Pozor na OL!

host - 116.14 (?), 9.6.2013 20:29

Děkuji za odpověď. Tak jsem to stříknul kombinací Talentu a Delanu, zdá se, že se šíření zastavilo. S jakým odstupem (za jak dlouho) postřik opakovat? Souvisí ten výskyt s letošní vysokou vlhkostí?

Vinšálek - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1862) - 82.212 (?), 9.6.2013 20:58

Ten opakovaný postřik proveďte asi za 12-14 dní. To napadení houbou se projevuje i v ročnících s normálním počasí.

Mně se teď Stigmina objevila na třešni Burlat, která začíná zrát, tak musím ošetření odložit až po sklizni. Zajímavé je, že se mi na třešních neobjevila Blumeriella, a to ani na citlivém Těchlovanu. Zde pomohl preventivní postřik, při kterém jsem vynechal raný Burlat z důvodů, že v minulosti na něm Stigmina ani Blumeriella nenapáchala nějaké velké škody.

host - 116.14 (?), 9.6.2013 22:03

Díky za rychlou odpověď. Jsem laik a tak se ptám - stříkat příští rok preventivně na těch stromcích, kde to letos bylo, nebo i ty, co letos odolaly (višeň a jabloně)? Preventivně, nebo jen když se vyskytne?

Vinšálek - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1862) - 82.212 (?), 10.6.2013 18:54

Každé fungicidní ošetření je nejúčinnější, když se provede preventivně. A ocení to i stromky.
Jabloně tato houba nenapadá. Višeň ano, jsou odrůdové rozdíly a záleží také na ročníku. Letošní počasí Stigmině mimořádně přeje.

zahrada.cz
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2025
DŮMACHALUPA.cz
statistika