Halehaven a Fairhaven
|
|
|
|
|
|
|
Jiří 1968 - Diamantový Zahrádkář (1422) - 137.210 (?) 9.8.2018 23:05
Letošní tropy přály víc Fairhavenu, přestože jsem odflákl probírků tak ty menší Fairhaveny mají příjemnou broskvovou chuť, pevnou dužinu a nádherně voní.Halehaven letos moc aromatu nepobral je sušně sladký, nějaké kyselinky jsou taky cítit, takže lepší průměr.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář (18316) - 236.1 (?), 10.8.2018 21:34
takový ten stromek co se nepovede (nerostl, plody malé, nedobré)
Přesně stejně se u mě chovalo Flamingo, tak jsem ho vykopal. Co tady ne něj čtu tolik chvály, soudím, že stromek musel být nějak nemocný. Krasavy - v jiných letech výstavní plody - letos připomínají semennou podnož.
Taky zjišťuju, že ta úžasná chuť broskví byla dána tím, že byly vzácné. Což letos opravdu nejsou.
|
|
|
|
|
|
|
host - 212.49 (?), 15.8.2019 18:52
Fairhaven je v plné zralosti. Dužina velmi šťavnatá, kolem pecky mírně nahořklá, sladkost letos srovnatelná s Redhavenem který se taky povedl, kyselinek o něco víc. Na fotce srovnání s plody středně přeplozeného Redhavenu (poslední 3 plody RH vlevo od váhy)
Velikost se pohybuje od 200-300g, od probírky dozrála asi polovina plodů tj kolem 100ks, protože obaleč + hniloba. I na oko nepoškozené plody jsou většinou uvnitř červivé.
Dužině letos chybí červené žíhání, charakteristické pro vysokou cukernatost a kyselinky, slunce tu bylo méně. I tak jsou výborné. MH
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 213.137 (?), 18.8.2022 21:23
Letos jsou Fairhaveny zatím slabší. Začaly měknout během posledních dešťů, takže ty první plody jsou ztraceny, padají měkké už rozbředlé. Nyní dozrávají další, hodně je jalových, nakyslých a bez cukru, letos je na stromě 2-3x více plodů, nechal jsem je kvůli hnilobě a obalečovi. Pak jsem dal 1x Prolectus na hnilobu, takže zůstalo přeplozeno. Tyhle velkoplodé odrůdy Fairhaven / Sunhaven špatně snášejí přeplození. Bude třeba příště opět zredukovat násadu plodů a silně seřezat na jaře, a to tak aby nastal přebujelý růst zastíňujících vlků, ty v létě vystříhat, pak je jaloviny méně. Tedy tvořit co největší poměr přerůstání / množství plodů. Nic jiného mě nenapadá proti jalovině.
Zvláštní že Halehaven má větší část plodů na běžně řezaném stromě chutných, není to tím, že Fairhaven má větší plody - běžně kolem 300g a je tedy citlivější na dozrání? MH
|
|
|
|
|
|
|
host - 81.144 (?), 18.8.2022 22:32
Plody máte pěkné, bohužel s ukázkovým poškozením od hmyzu. Jalovinu o které píšete mám i na některých merunkách, broskve kromě pár semenáčů nepěstuju, letos na některých bude první ochutnávka. Může to být přeplozením nebo šárkou a nebo když je moc deště nebo naopak málo vláhy v zemi. Broskve jsou asi nejkomplikovanější ovocný druh.
|
|
|
|
|
|
|
host - 234.8 (?), 28.10.2023 22:18
Ako ste boli spokojný tento rok s Fairhavenom a Halehavenom?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|