Dutá koruna

host - 205.204 (?) 
16.2.2016 18:41, zobrazeno: 2402x

Aky mate nazor na dutu korunu pri broskyniach? Cital som knizku Pestujeme Broskvone od Z. Bazanta, kde tento tvar specialne vymedzuje voci kotlovitej korune, pricom spomina nieco v tom zmysle, ze duta koruna lepsie respektuje fyziologicke zakonitosti rastu broskyn. Kotlovitu korunu komentuje v tom zmysle, ze je lahsie zvladnutelna beznym zahradkarom, ale ze nie je az taka vyhodna.

Pokial som to spravne pochopil, rozdiel je hlavne v tom, ze duta koruna ma hlavne kostrove v ovela ostrejsom uhle voci vertikalnej osi - do 40°, kym kotlovita medzi 45° a 60°. Pri dutej korune sa z hlavnych kostrovych konarov zapestovavaju vodorovne konare 2.radu, na konci ktorych je plodonosne drevo. Predstavujem si to teda tak, akoby plodonosne drevo bolo prakticky len na obvode valcovej plochy koruny. Naopak pri kotlovitej korune je plodonosne drevo vzdy prakticky v blizkosti hlavnych kostrovych konarov a koruna ma aj z vonkajsej strany skor tvar misy a nie valca.

Pri dutej korune ale nevidim nejake vyhody oproti vretenu, dokonca si myslim, ze vreteno je lepsie osvetlene, lebo je pyramidialne, kym duta koruna ma len v strede dutinu, ktora podla mna nezabezpecuje dostatocne presvetlenie a valcovy tvar obvodu koruny bude sposobovat, ze spodne konare budu zatienene a teda tam bude problem dopestovat rodive drevo.

Nasiel by sa niekto ochotny, kto by bol pripadne ochotny vlozit obrazok vzorovej dutej koruny (dospely strom)? Vopred vdaka.

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
zahrada.cz
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2025
DŮMACHALUPA.cz
statistika