Magdo, pokud používáte k postřiku proti molicím a mšicím mospilan, musíte postřik několikrát opakovat - jeden určitě nestačí. Já již několik roků zalévám kytičky, ale i papriky ve skleníku různými výluhy - říká se tomu fytoterapie. Také do truhlíků sázím rostlinu molici a ve skleníku mám v každém rohu krom molice i česnek. Opravdu to pomáhá. S molicemi a mšicemi nemám od té doby žádný problém. Opsala jsem vám několik receptů na postřiky proti různým škůdcům. Zdravím - Daniela.
- Výluh z rajčatové natě. Rajčatová nať se zalije vodou, povaří a nechá se 5-6 dní na sluníčku kvasit. Výluh se přecedí a zalévá se s ním.
- Vývar z tabáku. 200 g tabáku se louhuje asi dvě hodiny. Potom se přidá hlavička rozemletého česneku a nechá se ještě půl hodiny stát. Scedí se a naředí 1:10. Postřik je dobrý hlavně proti molicím a mšicím.
- Macerát z kopřivy. 3 kg čerstvých nebo 1 kg sušených kopřiv se vyluhuje v 10 l vody asi 2 týdny. Každý litr výluhu se zředí 10-20 l vody a použije se k postřiku či zálivce. Působí proti živočišným škůdcům (hlavně mšicím), podporuje růst rostlin a zvyšuje jejich odolnost.
- Vývar z přesličkové natě. 600 g čerstvé nebo 100 g sušené přesličky se vaří 1 hodinu v 5 l vody. Vývar se scedí a nechá se 1-2 týdny stát. Zředěný v poměru 1:5 se používá ve formě zálivky nebo postřiku proti houbovým chorobám rostlin a při dezinfekci půdy pred setím nebo výsadbou sazenic.