Zeleninová zahrada
Zdroj: brookfieldgardens.com

Pojďme se společně podívat, co vyžaduje naše zeleninová zahrada v tomto měsíci. V červenci začíná sklizeň cibule ze sazečky a ozimého česneku. Sklízíme je ve správném stupni sklizňové zralosti, což je důležitý předpoklad pro dobrou skladovatelnost. U cibule rozpoznáme, že nastala optimální doba sklizně podle toho, že se asi jedna třetina až polovina listů začíná pokládat na povrch půdy. Cibuli po vyrytí necháme proschnout na záhonech. U česneku je vhodný čas pro sklizeň, když zasychají konce listů a květní stvol s toulcem se začne u paličáků rovnat.

Velmi důležitá je samozřejmě závlaha

Mezi zeleniny nejnáročnější na závlahu v tomto období patří celer bulvový, který by ve špatných vláhových podmínkách vykazoval neuspokojivý výnos malých bulev. Vyšší nároky mají také zeleniny, které vysazujeme na venkovní stanoviště. Naopak vůbec nezavlažujeme cibuli a česnek, které budeme zanedlouho sklízet. Extrémní výkyvy v zásobení rajčat vodou vedou k praskání plodů.

Čínské zelí v porovnání s pekingským nevytváří hlávky, ale pouze listové růžice. Pěstuje se obdobně jako zelí pekingské. Výsevy se nesmí provádět příliš brzy, jinak by mohlo docházet stejně jako u pekingského zelí k vybíhání do květu. Pěstuje se ve sponu 30-40 x 40 cm. Vzhledem k mělkému kořenovému systému je třeba provádět pravidelnou závlahu. Konzumují se řapíkaté listy, které rychle vadnou, a proto se, na rozdíl od hlávek pekingského zelí, nedají delší dobu skladovat.

Je čas sklizně okurek nakládaček, začínají se sklízet i okurky salátovky a cukety. Nakládačky sklízíme 2-3 x za týden, plody nenecháváme přerůst, jinak by docházelo k omezení násady dalších plodů. Ve sklizňovém období potlačujeme rozvoj plísně okurkové postřikem kontaktními měďnatými fungicidy s kratší ochrannou lhůtou, na jejíž dodržování pečlivě dbáme. Omezit výskyt plísně okurkové lze vertikálním vedením porostů okurek na opoře.

Zeleninová zahrada
Zdroj: richgro.com.au

Červencová zeleninová zahrada – tipy:

Podle potřeby zeleninu okopáváme a udržujeme v bezplevelném stavu. Husté výsevy kořenových zelenin jednotíme, aby měly rostliny dostatečný prostor pro další vývoj.

Zeleninu na venkovních záhonech pravidelně zavlažujeme. Zaléváme ráno, nebo v pozdějších odpoledních hodinách, aby rostliny do večera oschly.

Ve sklenících a fóliovnících pravidelně sklízíme rajčata, papriky a okurky, na venkovních plochách s jejich sklizní teprve začínáme.

Tyčková rajčata vyvazujeme k opoře a vylamujeme postranní výhony. Úvazky příliš nedotahujeme, aby nedošlo k zaškrcení stonků.

Ve sklenících a fóliovnících nezapomínáme na dostatečné větrání, závlahu a stínění proti nadměrnému slunečnímu svitu. Větráme nejenom ve dne, ale i v nočních hodinách.

Dokončujeme sklizeň raných salátů a začínáme sklízet červenou řepu a mangold. Průběžně sklízíme letní saláty, košťáloviny a ředkev.

Vysévat ještě můžeme karotku, dále pekingské a čínské zelí, salát, čekanku hlávkovou, ředkev a špenát (volíme odrůdy odolnější vůči vybíhání do květu: např. Carambole F1, San Marco F1, Lambada F1).

Sklízíme bylinky a koření pro sušení, přičemž ponecháváme asi 5-10 cm nadzemní části, aby rostliny mohly znovu obrůst a poskytnout další sklizeň. Sklizené rostliny sušíme na suchém a temném místě.

Průběžně podle potřeby můžeme sklízet zelené bylinky a koření pro použití v čerstvém stavu, kdy mají nejvíce vitamínů i aromatických látek.

Vysazujeme předpěstovanou sadbu zelenin pro pozdní sklizeň (květák, kedlubnu, salát, endivii a čekanku hlávkovou).

Zejména za vlhkého počasí je třeba pokračovat v ochraně rostlin proti pravým“ plísním (především na okurkách, bramborách, rajčatech, cibuli, révě vinné). O této problematice bylo podrobněji psáno v minulém čísle Zahrádkáře.

Choroby zeleniny

Bohužel i v červenci je naš zeleninová zahrada ohrožena ruznými chorobami. Kromě plísně je na bramborách v mnoha případech závažným problémem mandelinka bramborová, která v zahrádkách způsobuje větší škody než u tržních pěstitelů. V případě holožírů jsou ztráty na výnosech 30 až 50 %. Při malém počtu rostlin a při slabém výskytu škůdce je nejvhodnějším prostředkem ochrany ruční sběr vajíček, brouků a larev. Když tuto práci nezvládáme, je třeba použít některý z registrovaných insekticidů.

Larvy mandelinky bramborové

Obdobné škody jako larvy mandelinky bramborové na bramborách způsobují housenky na brukvovité zelenině. Kromě všeobecně známého běláska zelného stále větší škody způsobují housenky běláska řepového a housenky některých můr, které se vžírají do středů hlávek a přes den jsou schovány v půdě nebo pod rostlinnými zbytky. I v tomto případě při slabém výskytu postačí ruční sběr vajíček a housenek.

Prakticky každý, kdo pěstuje jabloně, se setkal s tzv. hořkou pihovitostí (skvrnitostí) jablek. Vyskytuje se především u mladých stromků a přitom na těch největších plodech. Nejnáchylnější jsou odrůdy Coxova reneta, Dukát, Šampion a Rubín. Příčinou je relativní nedostatek přijatelného vápníku, což však neznamená, že se nemůže vyskytovat i u stromů, které rostou v půdách s dobrou zásobou tohoto prvku. Ale z důvodu nedostatečné nebo i nadměrné závlahy, nadbytku draslíku nebo dusíku v půdě není vápník schopen doputovat“ až do plodů. Stromy s pravidelným výskytem této poruchy je třeba v případě potřeby zavlažovat, nepřehnojovat dusíkem a draslíkem a vhodným řezem jim zajistit optimální poměr mezi růstem a plodností.

Jestliže se na jabloních vyskytla vlnatka krvavá a nestačíme ji odstranit mechanicky, můžeme použít ošetření přípravky Mospilan 20 SP nebo Pirimor 50 WG. Postřik je však třeba provádět zblízka, pod větším tlakem a k postřikové kapalině je nutné přidávat vhodné smáčedlo.

Zaujala vás červencová zeleninová zahrada? Podívejte se také na naše nápady na zeleninové záhony.

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno