Venkovní prostor
Zdroj: balconydecorators.com
Zelená oáza: květináče
Zelená oáza: okenní truhlíky
Zelená oáza: sukulenty

Nemusíte mít velkou zahradu, abyste si mohli vypěstovat vysněnou zahrádku. S trochou strategického plánování můžete vytvořit zelenou oázu, ať už máte k dispozici jen malý prostor. Zelená oáza je místem klidu a přírody uprostřed rušného městského života. Balkóny a terasy mohou být dokonalým místem pro pěstování rostlin, pokud využijete několik chytrých nápadů. V tomto článku se podíváme na pět skvělých nápadů na zahrádku, které vám umožní plně využít váš malý prostor a vytvořit si krásné a funkční prostředí.

Vytvořte zahrádku v květináčích

Zahrádka v květináčích je skvělým řešením pro obyvatele bytů, kteří mají k dispozici jen balkón nebo terasu. Květináče poskytují velkou volnost v tom, jak je uspořádat a jaké rostliny do nich zasadit. Můžete si vybrat květináče různých tvarů, velikostí a barev, nebo můžete být kreativní a použít recyklované materiály, jako jsou ovocné bedny, papírové tašky nebo sklenice. Při výběru květináčů je důležité zajistit, aby měly dobrý odvod vody, aby rostliny nestály ve vodě. Pokud pěstujete jedlé rostliny, vyhněte se materiálům, které by mohly do půdy uvolňovat toxické chemikálie. Květináče potřebují častější zalévání než rostliny v zemi, zejména v horkém počasí, kdy je třeba zalévat venkovní květináče přibližně jednou denně.

Zelená oáza: květináče
Zdroj: www.marthastewart.com

Postavte vyvýšený záhon

Pokud toužíte po čerstvé domácí zelenině, postavte si vyvýšený záhon. Můžete ho navrhnout tak, aby byl tak velký nebo malý, jak váš prostor dovoluje, a je to snadný způsob, jak pěstovat cokoli od listové zeleniny po brambory. Vyvýšené záhony jsou vhodné pro balkóny, protože se v nich půda rychleji zahřívá, což umožňuje dřívější výsadbu. Navíc máte úplnou kontrolu nad kvalitou půdy a vyvýšené záhony často nabízejí lepší provzdušnění a odvodnění půdy. Vyvýšené záhony jsou tedy bezstresovým způsobem, jak pěstovat svou zeleninu a další rostliny.

Použijte okenní truhlíky

Jednoduchým způsobem, jak přidat trochu zeleně do svého domova, jsou okenní truhlíky. Můžete je připevnit na okna nebo je zavěsit přes zábradlí balkónu. V okenních truhlících můžete pěstovat cokoli od krásných květin po jahody, zelené cibulky a další jedlé rostliny. Jsou skvělým způsobem, jak využít vertikální prostor a dodat svému balkónu nebo terase více zeleně.

Zelená oáza: okenní truhlíky
Zdroj: www.marthastewart.com

Vytvořte vertikální zahrádku

Vertikální zahrádky jsou ultimátním šetřičem místa. Můžete je vytvořit z PVC trubek nebo starých dřevěných palet. I když nemůžete v takové zahrádce pěstovat všechny druhy zeleniny, salát, zelí, kapusta a bylinky mohou v takových podmínkách prospívat. Vertikální zahrádky jsou také skvělým způsobem, jak vystavit své sukulenty, což dodá vašemu balkónu moderní vzhled.

Zaměřte se na sukulenty

Nejlepší na sukulentech je, že bývají malé. Můžete je pěstovat v drobných nádobách, což je činí ideálními pro balkóny a terasy. Můžete také vyrobit ozdobné květináče, které použijete k dekoraci prostoru. Další výhodou sukulentů je, že je můžete snadno rozmnožovat, takže si můžete vytvořit celou zahrádku, aniž byste utratili mnoho peněz. Sukulenty jsou nenáročné na údržbu a dodají vašemu balkónu nebo terase stylový vzhled.

Zelená oáza: sukulenty
Zdroj: www.marthastewart.com

Celkově lze říci, že i malý prostor může být proměněn v krásnou a funkční zahrádku s několika chytrými nápady. Zahrádky v květináčích, vyvýšené záhony, okenní truhlíky, vertikální zahrádky a sukulenty jsou skvělé způsoby, jak využít svůj balkón nebo terasu naplno. Tyto nápady vám umožní pěstovat různé rostliny, od květin po zeleninu, a vytvořit si tak svůj vlastní zelený koutek, kde si můžete užívat čerstvý vzduch a krásné výhledy. Nezáleží na tom, jak malý je váš prostor, s trochou kreativity a správnými nástroji můžete vytvořit zahrádku, která bude přinášet radost a úrodu po celý rok.

Podívejte se i na náš další článek! 10 tipů, jak úspěšně pěstovat cukety v květináčích

Zelená oáza: květináče
Zelená oáza: okenní truhlíky
Zelená oáza: sukulenty

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno