Servírování polévky z řepy
Zdroj: www.oliveandmango.com
Zázračná polévka z červené řepy: recept na zlatou polévku z řepy
Zázračná polévka z červené řepy: recept na zlatou polévku z řepy
Zázračná polévka z červené řepy: servírování

Nutričně bohatá a plná chuti; nic nepřekoná misku zlaté polévky z řepy v chladném zimním dni. Zlatá řepa je trochu neobvyklá, ale stejně dobrá jako její červený protějšek, plná živin a intenzivní chuti. Pokud jste si pěstovali řepu na zahradě, pravděpodobně jste se setkali s přebytkem úrody. Naštěstí je zlatá řepa univerzální odrůdou, kterou lze využít v mnoha různých receptech. Její zlatavě žlutá dužina vypadá skvěle v salátu s červenou řepou nebo samostatně, pečená a rozmixovaná do výživné podzimní polévky. Tento recept využívá česnek, zázvor a papriku pro zahřátí, zatímco pórek a mrkev zvyšují obsah zeleniny, což je ideální pro dosažení denního příjmu pěti porcí zeleniny. Zázračná polévka z červené řepy je osvěžující a výživný pokrm, který kombinuje sladkou chuť řepy s bohatými vitamíny a minerály, ideální pro podporu zdraví a potěšení v každém ročním období.

Suroviny

  • 1 kg zlaté řepy, oloupané a nakrájené na kousky o velikosti 2 cm, jemně nakrájejte jakékoli listy
  • 3 cibule, nakrájené
  • 500 g mrkve, nakrájené na kousky o velikosti 2 cm
  • 3 stroužky česneku, nasekané
  • 1 velký pórek, nakrájený
  • 2 lžíce jemně nasekaného zázvoru
  • 1 litr zeleninového vývaru
  • Rostlinný olej (olivový, řepkový nebo slunečnicový)
  • Sůl a pepř podle chuti
  • Volitelné – nasekaná petrželka, paprika, citronová šťáva
Zázračná polévka z červené řepy: recept na zlatou polévku z řepy
Zdroj: www.gardensillustrated.com

Příprava zeleniny

Nejprve si předehřejte troubu na 180°C. Nakrájenou řepu a mrkev rozložte na pečicí plech a pokapejte olejem. Pečte v prostřední části trouby 20-30 minut, dokud nezměknou – zkuste je otestovat ostrým nožem nebo testerem na koláče. Mezitím na velké pánvi zahřejte lžíci oleje a osmahněte cibuli a pórek. Přidejte česnek, zázvor a případně i listy řepy. Po osmahnutí odložte stranou.

Zázračná polévka z červené řepy: recept na zlatou polévku z řepy
Zdroj: www.gardensillustrated.com

Vaření polévky

Pečenou zeleninu vyjměte z trouby a přidejte ji spolu s cibulovou směsí do hrnce s horkým zeleninovým vývarem. Dochutíme solí a pepřem a necháme mírně vařit asi 15 minut. Poté polévku nechte několik minut vychladnout, přidejte citronovou šťávu, pokud chcete, a rozmixujte tyčovým mixérem dohladka.

Servírování polévky

Po rozmixování polévku ochutnejte a podle potřeby dochuťte. Při podávání ji můžete ozdobit nasekanou petrželkou nebo posypat paprikou. Zlatá polévka z řepy je vynikající sama o sobě nebo s kouskem čerstvého pečiva.

Zázračná polévka z červené řepy: servírování
Zdroj: www.crumbtopbaking.com

Nutriční výhody zlaté řepy

Zlatá řepa je nejen chutná, ale také velmi zdravá. Obsahuje vysoké množství vitamínů A a C, které jsou důležité pro imunitní systém a zdraví pokožky. Kromě toho je bohatá na vlákninu, která podporuje zdravé trávení. Přidání dalších zelenin, jako je mrkev a pórek, zvyšuje obsah antioxidantů a minerálů, což dělá tuto polévku výživně vyváženou a zdravou volbou pro každodenní stravování.

Zázračná polévka z červené řepy
Zdroj: www.crumbtopbaking.com

Varianty receptu

Tento recept můžete snadno přizpůsobit podle svých chutí. Místo zlaté řepy můžete použít i klasickou červenou řepu, která dodá polévce hlubokou červenou barvu. Pokud máte rádi pikantnější jídla, přidejte do polévky špetku chilli. Můžete také experimentovat s různými druhy zeleninového vývaru, aby polévka získala různé chutě.

Tipy pro skladování

Pokud vám zbyde polévka, můžete ji snadno uskladnit. Nechte polévku úplně vychladnout a pak ji přendejte do vzduchotěsných nádob. V lednici vydrží až 5 dní, v mrazáku až 3 měsíce. Při ohřívání polévku jemně zahřejte na střední teplotu, aby se zachovala její chuť a konzistence.

Inspirace pro další recepty

Zlatá řepa je velmi všestranná a lze ji použít v mnoha dalších receptech. Můžete ji zkusit přidat do salátů, rizot nebo jako přílohu k hlavním jídlům. Pečená zlatá řepa s kořením a bylinkami je také skvělou volbou pro zdravé občerstvení. Experimentujte a objevte nové chutě, které zlatá řepa nabízí.

Celkově lze říci, že zlatá polévka z řepy je nejen lahodná, ale i zdravá volba pro chladné dny. Kombinace zlaté řepy, mrkve, pórku a dalších ingrediencí vytváří harmonický a výživný pokrm, který zahřeje tělo i duši. Tento recept je skvělý způsob, jak využít úrodu ze zahrady a připravit si něco opravdu speciálního. Doufáme, že vás tento recept inspiruje k dalšímu vaření a experimentování s různými druhy zeleniny a koření. Užijte si každou lžíci této zlaté polévky plné chuti a zdraví.

Podívejte se i na náš další článek! Pěstování zeleniny a ovoce s minimální údržbou – snadná sklizeň

Zázračná polévka z červené řepy: recept na zlatou polévku z řepy
Zázračná polévka z červené řepy: recept na zlatou polévku z řepy
Zázračná polévka z červené řepy: servírování

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno