zahrada
Zdroj: www.thespruce.com
Zářící zahrada: 15 oblíbených bílých květin
Zářící zahrada: 15 oblíbených bílých květin
Zářící zahrada: 15 oblíbených bílých květin
Zářící zahrada: 15 oblíbených bílých květin

Bílé květiny mají v zahradě své nezastupitelné místo. Jsou symbolem čistoty, elegance a dodávají zahradě jemný a zářivý nádech. Bílé květy také odrážejí měsíční světlo, takže jsou viditelné i za soumraku, což z nich dělá ideální volbu pro zahradu, kterou si chcete užívat i večer. V tomto článku se podíváme na 15 nejoblíbenějších bílých květin, které nejen krásně vypadají, ale jsou také nenáročné na údržbu a podporují místní biodiverzitu. Vytvořte si zářící zahradu!

Pěnovka (Tiarella cordifolia)

Pěnovka je jednou z prvních květin, které na jaře vykvétají. Její drobné, jemné kvítky se objevují nad javorovitými listy a vytvářejí dojem jemné pěny. Tento původní druh zalesněných oblastí Severní Ameriky se snadno přizpůsobí plnému slunci na jaře, pokud má v létě částečný stín. Pěnovka se snadno naturalizuje, rozšiřuje se pomocí výběžků a vytváří hustý, nízkoúdržbový pokryv půdy, který chrání půdu pod ní. Její odolnost se pohybuje v rozmezí od -40 °C do 30 °C.

Zářící zahrada: 15 oblíbených bílých květin
Zdroj: www.gardenista.com

Kanadská konvalinka (Maianthemum canadense)

Kanadská konvalinka, známá také jako falešná konvalinka, je ideální volbou pro stinné zahrady. Tento drobný květ vytváří hustý zelený koberec a v polovině jara se objevují bílé květy. Vyžaduje konstantní vlhkost, aby se dobře zakořenila, a poté se rozšiřuje pomocí oddenků. Na podzim se květy mění na červené plody, které přitahují ptáky. Její odolnost je od -40 °C do 20 °C.

Hvězdička (Lysimachia borealis)

Hvězdička je dalším drahokamem pro lehce zastíněné a zalesněné zahrady. Její charakteristické vířivě uspořádané listy obklopují nádherné květy. Tento druh je dobrým společníkem pro kanadskou konvalinku, protože je letně dormantní a zmizí, jakmile se začnou prodlužovat noci po letním slunovratu. Odolnost hvězdičky se pohybuje od -40 °C do -15 °C.

Falešný řeřich (Maianthemum racemosum)

Na rozdíl od své malé příbuzné, falešný řeřich dorůstá až do výšky tří stop a jeho plná květenství bílých květů mohou být elegantně dramatická, pokud jsou zasazena v pruzích v lehkém stínu. Tento druh má velmi široký původní rozsah v Severní Americe a kvete v polovině jara. Na podzim se květy mění na atraktivní, netoxické červené bobule, které přitahují ptáky. Jeho odolnost je od -40 °C do -10 °C.

Panenčina oka (Actaea pachypoda)

Panenčina oka má sladkou, citrusovou vůni, která je dostatečným důvodem k jejímu zasazení. Její štíhlé stonky jsou korunovány vonnými chomáčky květů v polovině jara. Na podzim se květy mění na děsivě bílé bobule, které vypadají jako hrozivé oči. Tyto bobule jsou toxické, ale velmi atraktivní. Odolnost této rostliny se pohybuje od -40 °C do -10 °C.

Zářící zahrada: 15 oblíbených bílých květin
Zdroj: www.gardenista.com

Hroznatá růže (Chamaepericlymenum canadense)

Hroznatá růže je půdopokryvná rostlina s širokými bílými listeny, které obklopují skutečné květy a přitahují opylovače. Tento druh prospívá v mírně kyselé, humózní půdě ve vysokém stínu. V létě tvoří červené plody, které přetrvávají několik měsíců, a na podzim se listy hroznaté růže mění na zářivě červené. Odolnost této rostliny se pohybuje od -45 °C do 20 °C.

Kanadská fialka (Viola canadensis)

Kanadská fialka je překvapivě vysoká, dorůstá až do výšky 40 cm. Její bílé květy začínají kvést na konci jara a kvetou až do poloviny léta. Rostliny se přirozeně rozšiřují samovýsevem. Srdcovité listy tvoří měkký, prošívaný půdopokryvný porost i v hlubokém stínu. Odolnost této fialky je od -40 °C do -10 °C.

Květnatec (Podophyllum peltatum)

Květnatec má bílé květy, které je třeba obdivovat na kolenou. Tyto květy jsou skryty pod zelenými listy a jejich záhadná přitažlivost stojí za to. Na konci léta se květy mění na malé, jedlé plody, které mají tropickou chuť a vůni. Tento jedlý zalesněný druh prospívá ve vysokém nebo listnatém stínu či ranním slunci v půdě bohaté na listí. Jeho odolnost se pohybuje od -30 °C do -10 °C.

Prstenovec (Anemone virginiana)

Prstenovec je vysoká rostlina s jemnými stonky, na kterých se v pozdním jaru až počátkem léta objevují bílé květy. Tyto květy vydrží dlouho jako řezané květiny, ale zůstávají ozdobné i poté, co opadnou okvětní lístky, a tvoří semennou hlavu připomínající prsten. Prstenovec je odolný od -45 °C do 20 °C.

Zářící zahrada: 15 oblíbených bílých květin
Zdroj: www.gardenista.com

Kozí brada (Aruncus dioicus)

Kozí brada je vysoká rostlina, která svými bílými květenstvími připomíná ohňostroj. Kvete na začátku léta a bílé květy vydrží přibližně tři týdny. Kozí brada prospívá na plném slunci, v polostínu nebo vysokém stínu. Odolnost této rostliny je od -40 °C do -10 °C.

Šalvěj vousatá (Penstemon digitalis)

Šalvěj vousatá je rostlina s vysokými stonky, na kterých se objevují trubkovité květy lákající opylovače i kolibříky. Kvete od pozdního jara do léta a snadno se množí samovýsevem. Toleruje polostín, sucho i dočasné zaplavení. Odolnost této rostliny je od -40 °C do -10 °C.

Třapatka (Echinacea)

Bílé formy třapatky, původní prérijní rostliny, kvetou na plném slunci a jejich květy vydrží několik měsíců. Na podzim přestanou odstraňovat odkvetlé květy, aby ptáci mohli využít jejich semena. Třapatky jsou odolné od -40 °C do -10 °C.

Zářící zahrada: 15 oblíbených bílých květin
Zdroj: www.gardenista.com

Gaura (Oenothera lindheimeri)

Gaura je texaský původní druh, který kvete od léta až do prvních mrazů. Její bílé květy se objevují na vysokých, pružných stoncích, které se pohybují při sebemenším vánku. Gaura vyžaduje plné slunce a dobře odvodněnou půdu. Je odolná od -30 °C do 25 °C.

Svatý ibišek (Hibiscus moscheutus)

Svatý ibišek kvete v létě a každý květ vydrží jen jeden den, ale nové pupeny se rychle otevírají. Tento trvalý keř může dosáhnout výšky až dvou metrů a více v mírných oblastech. Vyžaduje hodně vlhkosti a přirozeně roste ve vlhkých oblastech. Odolnost této rostliny je od -30 °C do 25 °C.

Bílé kořenové kvítky (Ageratina altissima)

Bílé kořenové kvítky jsou robustní divoké květiny, které kvetou od konce léta až do prvních mrazů. Jejich květy lákají opylovače a prospívají v polostínu nebo na místě s polodenním sluncem. Tento druh je odolný od -40 °C do -10 °C.

Zářící zahrada: 15 oblíbených bílých květin
Zdroj: www.gardenista.com

Celkově lze říci, že bílé květiny přinášejí do zahrady eleganci a zářivost. Jsou nenáročné na údržbu, odolné a přitahují opylovače. Každý z těchto 15 druhů má své unikátní vlastnosti a je ideální volbou pro různé zahradní podmínky. Bez ohledu na velikost vaší zahrady můžete vytvořit krásný, zářivý prostor, který vás bude těšit po celý rok. Bílé květiny také zvyšují biodiverzitu a podporují místní ekosystémy. Takže pokud hledáte způsob, jak oživit vaši zahradu, bílé květiny jsou skvělou volbou.

Podívejte se i na náš další článek! Dokonalé okraje květinových záhonů a potlačení plevele

Zářící zahrada: 15 oblíbených bílých květin
Zářící zahrada: 15 oblíbených bílých květin
Zářící zahrada: 15 oblíbených bílých květin
Zářící zahrada: 15 oblíbených bílých květin

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno