Baby food
Zdroj: food52.com
Baby food
Baby food
Baby food

Módní trendy zasahují i do sortimentu zeleniny. Nabídky semenářských firem se orientují na nové druhy, exotické zeleniny nebo také na mini zeleniny, označované také jako „baby food“.

V současnosti již existuje široká nabídka těchto specialit.

Mexická okurka

Jednou ze zajímavostí je mexická okurka (Melothria scabra). Má drobné kulovitě protáhlé plody. Jejich barva je zelenobílá, jakoby mramorovaná. Dosahují velikosti pouze kolem 3-5 cm. Dužnina má zelenkavou barvu. Chuť je podobná okurce, svěže kyselkavá. Lze ji uplatnit za čerstva, do salátů nebo k nakládání. Také se použije jako dekorativní rostlina nebo díky svému vzrůstu coby ochranný plot proti větru. Listy jsou velmi podobné okurce, obvykle pětilaločnaté.

Výseváme ji v dubnu při teplotách okolo 18-22 °C. Sazenice vysazujeme v polovině května do sponu 0,4 x 1 m. Vyžaduje oporu, protože může dosahovat výšky kolem 2-3 m. Sklízíme od druhé poloviny srpna a pokračujeme až do příchodu prvních mrazíků. V krytých prostorách můžeme plody sklidit dříve.

Baby food
Zdroj: ceskestavby.cz

Nabízí ji například německá firma Sperli jako Sperling’s Sandia.

Minipatison

Jinou minizeleninou je minipatison (Cucurbita pepo var. patisonia). Jedná se vlastně o běžný zeleninový druh, avšak s tím rozdílem, že vytváří plody poměrně malého rozměru. Mohou se sklízet ve velikosti 5 cm, dorůstají přitom nejvýše okolo 10 cm. Jejich svítivě žlutooranžová barva je výrazná. Velmi dobře se uplatní jako zajímavá přílohová zelenina, nakládá se také do sladkokyselého nálevu.

Podmínky pěstování se nijak neliší od běžných patisonů nebo cuket.

Vyséváme nejlépe přímo do upraveného záhonu koncem dubna nebo počátkem května tak, aby vzešly po zmrzlých“. Semena sejeme hnízdovitě do sponu okolo 0,5 x 1 m. Je náročný na pravidelnou závlahu, Sklízíme zavčas. abychom podpořili růst dalších plůdků. Z nabídky lze zmínit Summer Sunburst F1.

Baby food
Zdroj: living.iprima.cz

Cucumis sativus

Další minizeleninou je okurka (Cucumis sativus) v podobě odrůdy Lemon. Jde o odrůdu firmy Johnny’s původem z USA. Charakterem růstu a vzhledu ji můžeme přirovnat k salátové okurce. Dosahuje výšky okolo 2 m, má větší, laločnaté listy. Nároky a pěstování jsou prakticky shodné se salátovkami. Tedy po předpěstování sazenic rostliny vysazujeme do skleníku nebo na krytý záhon po polovině května. Plody nasazuje rostlina po 2-3 kusech. Jsou na povrchu žlutavé, dužnina je žlutobílá. Chuť je prakticky stejná jako u okurky, snad mírně sladší.

Zvonková paprika

Paprika je zastoupena kupříkladu zajímaým druhem Capsicum baccatum, označovaným jako zvonková paprika. Plody mají opravdu tvar zvonečků. Jejich velikost je běžně 3-6 cm a mohou se sklízet za zelena, nebo žluté či v plné botanické zralosti červené. Jsou velmi silně pálivé, proto je používáme jako kořeninové.

Z pohledu pěstebního jde o keříčkový typ, jenž dosahuje asi 0,75 m výšky a vyžaduje tedy mírně větší spon než běžná paprika. Předpěstovanou sadbu vysazujeme po polovině května ven, lepší je ale skleníkové pěstování z důvodu velmi pozvolného nasazování plodů a jejich vyzrávání. Na druhé straně byla zaznamenána poměrně dlouhá uchovatelnost sklizených plodů.

Baby food
Zdroj: chillimat.cz

Ve skupině rajčat máme celou řadu odrůd, které se mohou směle mezi minizeleniny zařadit. Jde o různé typy hroznových, třešňových, slívových nebo hruškovitých typů plodů. Mohou mít barvy typicky červené, ale i žlutavé, případně oranžové. Nabízejí se jak tyčkové, tak keříčkové, i když z hlediska použití zde dáme přednost prvně jmenovaným. Semo nabízí kupříkladu odrůdu Bejbino s plody o velikosti 2-4 cm.

Konečně mezi plodovými zeleninami bychom neměli opomenout lufu (Luffa cylindrica). Ač se může zdát, že nepatří mezi mini zeleniny, pro lahůdkové použití sklízíme pouze mladé plůdky, které ještě nemají vyvinutou sklerenchymatickou nervaturu uvnitř plodů. Tu jistě známe z drogerií jako mycí houbu. Lufa je popínavá a bujná rostlina, která má válcovité plody. Celkově dosahují okolo 0,5 m délky, ale pro konzumaci sklízíme už asi 15-20 cm plody. Jejich chuť je podobná kedlubnám, tedy jemná a nasládlá. Použije se začerstva nebo do různých směsí, ve kterých snadno přijímá chuť dalších přísad.

Pěstujeme stejným způsobem jako salátové okurky, i když její teplotní nároky na nasazování květů a plodů jsou o něco vyšší a proto se první plody objevují až v polovině léta. Sklízíme pak do zámrazu.

Přečtete si také náš článek ve kterém se zaměřujeme na vertikální pěstování okurek.

Baby food
Baby food
Baby food

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno